Pentru ce mai există ANPC? Jandarmii au dreptul să constante dacă un produs este expirat sau nu şi să-l amendeze pe vânzător

11 Feb 2016 | scris de Sorin Anghel
Pentru ce mai există ANPC? Jandarmii au dreptul să constante dacă un produs este expirat sau nu şi să-l amendeze pe vânzător

August 2015. Un tânăr moare la câteva zile după ce s-a izbit cu motocicleta de un autoturism de poliţie. Spectacolul a continuat în aceeaşi lună. Doi poliţişti au fost arestaţi preventiv pe motiv că ar fi violat o tânără. Dacă vara spectacolul aparţine Poliţiei, iarna iese la rampă Jandarmeria. La 6 decembrie, subofiţerul Stelică Ionel, angajat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Călăraşi, a coborât în faţa blocului în care locuieşte şi a lovit trei minori cu un baston pe care îl are în dotare de la locul de muncă. Săptămâna aceasta, show-ul a continuat cu o acţiune a unui echipaj alcătuit din cinci jandarmi.

Potrivit Jurnalului de Călăraşi, “miercuri, 10 februarie, 5 jandarmi au intrat într-un magazin în primă fază ca simpli clienţi. Unul a luat o doză de suc şi a spus că este expirată. S-a prezentat la casă şi sub ameninţare i-a cerut casierului să se legitimeze şi să prezinte actele firmei. Casierul nu şi-a pierdut cumpătul şi i-a comunicat jandarmului că nu are buletinul, dar a spus cum îl cheamă. <<Actele firmei sunt la şefa şi nu vă pot da eu mai multe amănunte! Puteţi aştepta că imediat soseşte şefa noastră şi vă lămuriţi>>. Toate aceste argumente i-au iritat pe jandarmi, care au continuat cu ameninţări, au întocmit un aşa-zis proces verbal pe care casierul nu a dorit să-l semneze. Dar respectivii jandarmi nu s-au mulţumit doar cu atât. Au ameninţat că vor reveni în fiecare zi şi au plecat cu cele 6 doze de suc despre care spuneau ei că ar fi expirate! Fără a le plăti! La venirea şefei de magazin aceştia erau, deja, plecaţi şi nu i-a rămas decât să facă plângere la toate instituţiile abilitate în ceea ce priveşte comportamentul jandarmilor!”.

Ziarul călărăşean care a publicat informaţia a lansat o serie de acuze deosebit de serioase la adresa celor cinci jandarmi, cea mai gravă fiind aceea de furt calificat. Petronela Andrei, administratorul magazinului unde s-a produs incidentul, crede că totul este o făcătură. “Nu aveau ordin de serviciu. Ne-au obstrucţionat activitatea. Timp de două ore au stat pe capul casierului. Seara, a ieşit lipsă. L-au ameninţat că o să-i vină acasă o amendă de 2.000 de lei dacă nu semnează procesul verbal. Au zis că vor veni în fiecare zi ca să ne controleze la sânge. O să-i dăm în judecată. Ne-au stricat imaginea. Erau atât de mulţi jandarmi la noi în magazin de parcă vindeam droguri. În schimb, în alte cartiere din Călăraşi se vând ţigări de contrabandă, iar Jandarmeria nu se mai sesizează. M-am interesat şi mi s-a spus că jandarmii pot verifica marfa din magazine numai dacă au un ordin de serviciu în acest sens. Nu au plecat de la noi până când nu au verificat toate sucurile”, a declarat Petronela Andrei, în exclusivitate pentru www.mariustuca.ro.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Călăraşi este acum fără stăpân. Comandantul Pavel Vizitiu s-a pensionat şi urmează acum să-şi vadă de bătrâneţe şi de problemele pe care le are. IJJ Călăraşi şi-a precizat poziţia printr-un comunicat:


“La data de 10 februarie a.c., un echipaj de jandarmerie aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe raza municipiului Călăraşi, a aplicat o sancţiune contravenţională vânzătorului unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea contraventiei prevăzute la art. 1 lit. d) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ, sau prestări de servicii ilicite, republicată, respectiv expunerea spre vânzare ori vânzarea de mărfuri sau orice alte produse fără specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat. Precizăm că jandarmii au acţionat cu respectarea cadrului legal existent, respectiv:
- în conformitate cu prevederile art. 19, alin.1, lit. q din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, prin structurile sale specializate, <<constată contravenţii şi aplică sancţiuni contravenţionale, potrivit legii>>;
- potrivit prevederilor art. 15, alin. 2 din Ordonanţa de Guvern nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, printre cei care pot fi agenţi constatatori se numără şi ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne special abilitaţi; de asemenea, acelaşi act normativ face referire la domeniile în care au competenţă să constate contravenţii ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului Afecerilor Interne, şi anume: apărarea ordinii publice, circulaţia pe drumurile publice, regulile generale de comerţ, alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotărârea Guvernului;
- potrivit art. 3 din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ, sau prestări de servicii ilicite, republicată, <<Bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea vreuneia dintre faptele prevăzute la art. 1, dacă sunt ale contravenientului, precum şi sumele de bani şi bunurile dobândite prin săvârşirea contravenţiei se confiscă>>.
Totodată, precizăm că din verificările efectuate a rezultat că jandarmii au dat dovadă de decenţă şi  atitudine civilizată, fără a încalcă cadrul legal şi comportamental în raport cu agentul comercial.”


Legea 12/1990, republicată la 18 februarie 2014, este foarte puţin cunoscută de către agenţii comerciali de la noi din ţară, de angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, dar şi de către lucrători ai Jandarmeriei Române, însă le dă dreptate celor cinci jandarmi din Călăraşi. La articolul 1, punctul d, scrie că “expunerea spre vânzare ori vânzarea de mărfuri sau orice alte produse fără specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat constituie contravenţie”.

Articolul 2, punctul 2, din aceeaşi lege, face lumină în cazul scandalului de la Călăraşi: “Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către funcţionarii din aparatul de specialitate al primarului, de organele Direcţiei generale antifraudă fiscală, de organele controlului financiar şi de personalul Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Poliţiei de Frontieră Române”.

Acum, rămâne de văzut dacă cei cinci jandarmi s-au comportat cu decență şi având o atitudine civilizată, aşa cum susţine IJJ Călăraşi. Petronela Andrei, administratorul magazinului, doreşte să pună la dispoziţie imaginile video înregistrate de către camerele video din care ar rezulta că angajaţii Jandarmeriei nu au fost tocmai amabili cu casierul. Legea este însă cât se poate de proastă. Dacă poliţiştii, jandarmii sau "grănicerii" au puterea de a constata dacă un produs aflat la vânzare este expirat sau nu, atunci activitatea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului trebuie sistată. Nu se mai justifică cheltuielile pe care le face! Mai grav este că de acum înainte, orice "cap de cretă" sau orice jandarm care n-a dormit bine acasă poate să meargă la bodega din sat şi să-i "trântească" o amendă de 2.000 de lei - cât incasările dintr-o lună întreagă - pe motiv, că el, organul legii, constată că berea nu e suficient de acidulată sau micii sunt prea arşi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră