Tânără din România covertită la islam: În instituțiile publice suntem tratați ca niște teroriști

21 Apr 2016 | scris de Istvan Deak
Tânără din România covertită la islam: În instituțiile publice suntem tratați ca niște teroriști

Au dialogat cu reprezentanți ai organizației “Surorile islamice” din București. Gabriela Pendelete este româncă, dar a ales să se convertească la islam. Ea știe prin ce au trecut cele două tinere agresate.

“Au fost insultatate că ar fi teroriști, simpatizanți ai ISIS. Un astfel de atac ar fi fost inimaginabil în București acum ceva timp. Avem curajul să ieșim pe stradă, dar suntem mult mai atente“, susține românca.

Jurnaliștii germani amintesc că până și Consiliul pentru Combaterea Discrimării a ajuns la concluzia că a apărut o intoleranță în creștere față de musulmani. Ei amintesc că rețelele de socializare din România sunt pline de jigniri la adresa acestora.

„Se vorbește mult despre atentatele comise de ISIS, care au zguduit Europa. Aceste atentate ne dăunează nouă cel mai mult. Musulmanii au cel mai mult de pierdut. În instituțiile publice suntem tratați precum niște teroriști“.

Aproximativ 70.000 de musulmani trăiesc în România. “Societatea românească este împotriva a tot ce e diferit. Aceste manifestări sunt omniprezente în istoria noastră din ultimii 100 de ani. S-a dorit mereu o populație omogenă. Și în comunism s-a luptat împotriva altor identități. Doar ce e românesc poate fi glorificat. Unii s-au eliberat de această mentalitate, dar mulți nu”, consideră expertul în drepturile omului Gabriel Andreescu.

„Atmosfera antimusulmană este întreținută și de posibila ridicare a unei moschei în București, doleanță a comunității musulmane de peste 25 de ani. Unii candidați la primărie fac campanie cu faptul că vor bloca proiectul, deși contractual e de mult timp semnat”, mai scrie sursa citată.

Jurnaliștii amintesc că fostul președinte Traian Băsescu este un aprig contestatar al proiectului. “Nu avem nevoie de nici o moschee. Altfel, atragem doar teroriști și bombe. Avem 20 de minorități în țară. Ce ne facem dacă toți se apucă de construit lăcașe de cult? Este o amenințare pentru religia noastră. Noi suntem ortodocși. Strămoșii noștri s-au luptat cu turcii, ca să nu fim cuceriți, iar noi acum construim o moschee de bunăvoie? Așa ceva nu este normal”, susține Băsescu.

Gabriela Pendelete este îngrijorată. „Eu vreau să revină liniștea între creștini și musulmani. Dacă bucureștenii nu vor această moschee și pentru asta ne jignesc și ne atacă tot timpul, atunci mai bine renunțăm la ea. Eu pot să mă rog și în altă parte“, a încheiat românca de 31 de ani.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră