Iohannis o susţine pe Kovesi: Nişte penali vor să discrediteze DNA

16 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Iohannis o susţine pe Kovesi: Nişte penali vor să discrediteze DNA

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri seara o conferinţă de presă în care a afirmat că scandalul din DNA a fost provocat "nişte penali" care vor să discrediteze instituţia anticorupţie. El a spus că nu este de acord cu revocarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi e de părere că scandalul se va stinge de la sine.

"Avem - oare a câta oară? - un scandal în spațiul public și cred că, de data aceasta, destul de multă lume se așteaptă să-mi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puține cuvinte. Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze Direcția Națională Anticorupție și conducerea acestei direcții. După părerea mea, această încercare este una jalnică și neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac, sau această încercare de atac din partea unor penali, este de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună", a afirmat Iohannis în deschiderea conferinţei de presă.

El a confirmat că a avut o întâlnire miercuri după-amiază cu premierul Viorica Dăncilă și şi liderul PSD, Liviu Dragnea la Cotroceni. "Această întâlnire a fost planificată încă din seara în care a avut loc depunerea jurământului din partea noului Guvern și rostul acestei întâlniri a fost de a defini cadrul colaborării instituționale între mine și noul Guvern. Am discutat, în cadrul acestei întâlniri, despre nevoia de colaborare în unele proiecte care sunt de importanță națională(...) Și, da, am discutat și despre justiție, și despre ce s-a convenit cu ministrul Justiției și mi-am exprimat și nemulțumirea că există un nou scandal legat de justiție, mai exact de DNA, în spațiul public", a spus Iohannis, precizând ulterior că nu a fost o "chemare" la ordin, ci una la cererea celor doi.

Conform şefului statului, premierul Dăncilă i-a spus  că a avut o discuție cu ministrul Justiției, Tudorel Toader căruia îi  lasă mână liberă în privinţa DNA.

Întrebat despre posibilitatea revocării din funcţie a şefei DNA, Iohannis a răspuns:"Asta cu revocarea constat că este o preocupare intensă în spațiul public. Momentan, sincer, nu văd motive de revocare. Dar, s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu și pe care le cunoaște ministrul Justiției. În acest caz, cu siguranță, domnul ministru va veni extrem, extrem de bine documentat, dacă ar solicita așa ceva. Încă o dată, acum nu cunosc motive de revocare. Cum s-a aflat că nu a existat niciun control la DNA, altul decât cel din vara anului trecut, despre care nu s-a mai auzit mare lucru, probabil s-a terminat cu bine. Nu a existat nici măcar o discuție la nivelul conducerii DNA, m-ar surprinde ca așa, cvasi peste noapte să apară motive serioase și bine fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare".

Cât despre evoluţia scandalului din DNA, şeful statului crede că se va stinge de la sine. "Cum îl văd finalizat? Se va finaliza singur, pentru că după un timp, lucrurile vor merge mai departe. Nu știu câte casete și câte ore de înregistrări o să mai prezinte cei care le-au prezentat până acum, dar nu contează. Acest film l-am mai văzut acum cred că aproximativ un an de zile, tot așa cu un inculpat care a dispărut și au început să apară casete de înregistrări și alte lucruri. Eu cred că aceste chestiuni trebuie lăsate justiției pentru clarificare", a spus preşedintele.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră