De ce a refuzat Iohannis numirea lui Mihai Fifor la Ministerul Transporturilor

15 Iul 2015
De ce a refuzat Iohannis numirea lui Mihai Fifor la Ministerul Transporturilor
Decretul prin care se ia act de demisia lui Ioan Rus a fost semnat abia astăzi de Klaus Iohannis. Tot astăzi, Administrația Prezidențuală a anunțat, printr-o scrisoare, „decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Fifor în funcția de ministru al Transporturilor, întrucât persoana nominalizată nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.

În replică, Victor Ponta a declarat: ”Eu m-a obsnuit cu chestia asta de la Traian Băsescu. Așa facea ca sa isi faca ambitia. A zis (n.r. - Klaus Iohannis) ieri că o să colaborăm. E profesor de istorie... e mai competent sau ce?! Mă îndoiesc ca este specialist in transporturi. CCR a spus ca are voie sa respingă o singura data. Orice alta propunere trebuie sa o accepte. Maine la CEx o sa vedem cine va fi. Ne gândeam la PNL ca l-au avut pe Ludovic Orban. E mai bun de 100 de ori Fifor si mai cinstit.”

Mai mult, premierul a ținut să precizeze că portofoliul Transporturilor este al PSD, arătând astfel că o nominalizare din partea altor partide din coaliția de guvernare este exclusă.

Pe de altă parte, este pentru prima dată când președintele Iohannis refuză o nominalizare a premierului Ponta pentru o funcție de ministru. În acest context, este foarte posibil ca miza acestui minister să fie trecerea țn zona UNPR. Așadar, cum Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit la SIE cu sprijinul partidului lui Gabriel Oprea, la schimb, refuzul lui lui Iohannis să ducă spre o a doua nominalizare la Ministerul Transporturilor a unui om nu neapărat de la UNPR, dar din zona acestuia.

Noua propunere 

Iulian Matache, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi fost director al Direcţiei Dezvoltare din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, este nominalizarea premierului Victor Ponta pentru Ministerul Transporturilor. Acesta este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Marian Oprișan.

Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, are o relație bună cu vicepremierul Gabriel Oprea. În lună martie, în timp ce conducerea PSD participa la Consiliul Naţional al partidului, vicepreşedintele social-democrat Marian Oprisan se afla "în calitate de invitat" într-o şedinţă strategică de partid a UNPR, alături de Gabriel Oprea şi alţi liderii centrali progresişti.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră