Klaus Iohannis va promulga legea privind interzicerea fumatului în spații închise (surse)

17 Dec 2015 | scris de Marina Constantinoiu
Klaus Iohannis va promulga legea privind interzicerea fumatului în spații închise (surse)


Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat pe 15 decembrie de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.
Actul normativ prevede interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii, inscripționarea pachetelor cu produse din tutun, desfășurarea de campanii de informare și educare a populației, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziționeze, indicarea în produsele finale a conținutului de gudron, nicotină și monoxid de carbon.
Totodată, legea conține unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației.
Potrivit proiectului de lege, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale.
Fumatul este permis în celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.
Nerespectarea prevederilor legii impune sancțiuni cuprinse între 100 și 15.000 de lei. La prima abatere sancțiunea constă în amendă plus suspendarea activității unității respective, iar la a doua abatere — amendă și închiderea unității.
Proiectul a fost adoptat de Senat în anul 2011.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră