Iohannis va convoca marţi noul Parlament. Consultări până în Ajun

16 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Iohannis va convoca marţi noul Parlament. Consultări până în Ajun

"În acest context, apropo de rezultatul final al alegerilor locale, urmărind discuțiile din spațiul public, am auzit de foarte multe ori o sintagmă 'votul popular'. Într-adevăr, alegerile sunt un vot popular, iar votul popular de la aceste alegeri nu a desemnat niciun partid cu majoritate absolută", spus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a evitat să spună dacă există o majoritate după ce PSD şi ALDE au anunţat că vor guverna împreună. "Acum se fac multe declaraţii. Lumea se poziţionează pentru negocieri. E bine să urmărim declaraţiile cu calm şi să aşteptăm proba - votul de învestitură", a spus Iohannis.

El nu a spus nici dacă vede posibil un alt guvern decat PSD-ALDE. "Vă voi spune când voi desemna un prim-ministru", a precizat şeful statului. El nu întrevede nici o problemă la negocierile de la Cotroceni, spunând că discuţiile se vor desfăşura "cu calm, argumente, fără niciun fel de probleme".

Deşi Liviu Dragnea a spus că nerespectarea votului din 11 decembrie înseamnă nerespectarea Constituţiei şi a valorilor democratice,  Iohannis nu se simte vizat. "Eu cred că mă încadrez între cei care respectă democraţia cu vârf şi îndesat, ba chiar o promovează", a spus şeful statului. Iohannis a refuzat să ia în calcul eventuale alegeri anticipate dacă ar fi propus un premier cu probleme penale.

"Cred că ne grăbim un pic cu aceste scenarii. Haideţi să îi lăsăm pe cei din partide să vină la consultări, să spună cum văd ei formarea guvernului, să desemnez pe cineva, să fie votul parlamentului, vom vedea mai departe", a spus şeful statului.

El a recunoscut că a discutat cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dar fără a oferi detalii. "Am avut o discuţie cu domnul Tăriceanu, informală, politică si nu s-a referit la PNL. Nu doresc să intru în detaliile acestei discuţii", a spus Iohannis.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră