Ioan Mircea Paşcu anunţă că i-a fost retrasă candidatura pentru postul de comisar european interimar

11 Sep 2019 | scris de Andreea Vasilescu
Ioan Mircea Paşcu anunţă că i-a fost retrasă candidatura pentru postul de comisar european interimar

Ioan Mircea Pașcu a anunțat, miercuri dimineață, că ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, l-a informat că a fost instruit să îi retragă candidatura la postul de comisar european interimar al României, după demisia Corinei Crețu.

Decizia retragerii a fost a premierului Viorica Dăncilă, mai spune acesta.

„Ultima oră: am fost informat de doamna Ambasador pe lângă UE, Luminița Odobescu, că a primit instrucțiuni pentru retragerea candidaturii mele la postul de comisar interimar al României! Iau notă și mă conformez, așa cum am anunțat, hotărârii luate de doamna Viorica Vasilica Dăncilă! Voi reveni...”, a anunțat Ioan Mircea Pașcu, pe Facebook.

 

Marți seară, Ioan Mircea Pașcu declara pentru Digi24.ro că va merge la audierea pentru această funcție, dacă premierul nu îi retrage candidatura. Estonia, care a rămas fără comisar european după ce Andrus Ansip a fost ales europarlamentar, a renunțat la postul interimar în actuala Comisie.

Anterior, președintele Comisiei CONT Monica Hohlmeier i-a transmis o scrisoare președintelui PE David Sassoli în care îi transmitea că nu ar trebui să accepte numirea celor doi comisari interimari, printre care și Ioan Mircea Pașcu. Ea invoca faptul că ar fi costuri de 2 milioane euro pentru ambii comisari.

Detalii despre aceste cheltuieli considerate inutile, atât timp cât într-un mandat interimar un comisar nu ar avea mare lucru de făcut, a publicat Der Spiegel, care afirma că Ioan Mircea Pașcu ține cu disperare să ocupe acest post.

Și liderul grupului PPE în Parlamentul European Manfred Weber a solicitat Guvernului României să urmeze exemplul Executivului estonian și să nu mai propună comisar european interimar, pentru restul de mandat.

Președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat, marți, portofoliile pentru comisarii europeni propuși de statele membre ale UE. Rovana Plumb urmează să fie comisar european pe portofoliul transporturi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră