Invenția care detectează drujbele: proiectul Screaming Trees protejează ultimele păduri virgine din România

14 Feb 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Invenția care detectează drujbele: proiectul Screaming Trees protejează ultimele păduri virgine din România Galerie foto (2)

Dacă copacii ar putea striga, poate ne-am gândi de două ori înainte de a-i tăia în mod anarhic și dezordonat. Acest lucru a îndemnat fără îndoială un ONG  din România și o agenție de comunicare să inițieze proiectul „Screaming trees”, un sistem ingenios care îndepărtează prădătorii, pentru a proteja ultimele păduri virgine.

”Screaming trees” înseamnă, în română, ”copacii care urlă”. Se întâmplă în România, o țară care, ea singură, adăpostește jumătate din ce mai rămâne din pădurea virgină în Europa, scrie positivr.fr.

Dar ele sunt amenințate de tăierile ilegale. În fiecare oră sunt defrișate 3 ha. 

Tăietorii de lemne își fac de cap, în ciuda legilor și spre nenorocirea biodiversității noastre.

Confruntat cu incapacitatea guvernului român de a opri fenomenul, ONG-ul Agent Green a pus la punct, împreună cu Agenția de publicitate Havas Dusseldorf, un sistem uimitor, care le permite arborilor să strige după ajutor.

În pădure au fost instalate casete care funcționează cu energie solară și sunt dotate cu senzori. Ele permit să se detecteze semnătura sonoră a unei drujbe pe o rază de 20 de metri. Grație unui emițător 3G, caseta trimite o alarmă autorităților locale.

De la instalarea sistemului, înaintea verii, au fost semnalate apoape 400 de alarme, în cadrul experimentului realizat de ONG. Dar ce e mai greu rămâne de făcut: alungarea braconierilor din pădure și oprirea defrișărilor ilegale.

Este sigur că o astfel de invenție având înainte de toate un obiectiv pedagogic (nu se vor putea instala detectoare peste tot în toate pădurile din lume) prin atragerea atenției marelui public în privința implicațiilor majore ale fenomenului defrișărilor, va permite o mai bună conștientizare. Iar acest lucru este esențial, scriu cei de la positivr.fr.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră