Pe litoralul românesc se îneacă un om pe zi, în același loc: „În loc de șezlonguri pe plajă ar trebui să fie puse cruci” (VIDEO)

11 Aug 2015
Pe litoralul românesc se îneacă un om pe zi, în același loc: „În loc de șezlonguri pe plajă ar trebui să fie puse cruci” (VIDEO)
Stațiunea Neptun-Olimp pare lovită de blestem. Nu a existat zi din ultima vreme în care în zonă să nu se fi înecat cel puțin un om. Mortul e de vină? Evident! Dar totul este bine asezonat cu o porție uriașă de indolență venită din partea autorităților.

D.P. este un turist care a venit câteva zile la mare, să se relaxeze. Cele întâmplate în ultimele zile, însă, l-au determinat să nu mai iasă pe plajă. „În fiecare zi se întâmplă ceva. Vineri, sâmbătă, duminică, luni... în fiecare zi. Cred că în loc de șezlonguri pe plajă ar trebui să fie puse cruci. Nu trece zi fără un astfel de incident. Lumea se agită, fug toți să vadă trupurile alea vinete – nu înțeleg de ce – apoi situația devine calmă. Peste o jumătete de oră îi vezi din nou în apă, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.”

Vinovat e mortul

Cine este vinovat? Ca de obicei, mortul. Exisă o mare doză de jemanfishism în comportamentul celor de la plajă, dar cred că termenul ronânesc este nesimțire. Ignorarea legii de către cei care vin la mare să-și bronzeze șoriciul. Așa cum au depășit viteza pe A2, așa cum au parcat pe spațiul verde și au venit cu mașina pe plajă – tot așa li se fâlfâie de steagul roșu care te avertizează că nu ai voie să pui piciorul în apă.

De cealaltă parte, niște copii de 18 ani, pe post de salvamari, cărora le este frică să intre în mare. Au și ei de ales între mamele lor și celelalte mame și decizia este justă. Lipsiți de mijloace (nu au nici măcar o barcă), neprotejați de legislație și înghesuiți de cei care cred că biletul la plajă trebuie să fie musai dus-întors, salvamarii devin niște bieți funcționari publici. Și cu asta am zis totul.

A vrut să-și salveze nepoata. S-a dus el...

Luni, un bătrân de 72 de ani s-a sacrificat pentru ca nepoata lui de zece ani să supraviețuiască. Nu comentăm de ce a fost lăsat copilul în mare când steagul roșu atenționa clar că nimeni nu are voie să intre în apă din cauza valurilor. Cert este că acesta, în momentul în care a văzut copilul în pericol, nu a pregetat să sară în mare. Copilul a fost salvat. Bătrânul, nu. Cineva a încercat să îl salveze, l-a adus la suprafață, apoi a așteptat 20 de minute, la geamandură, cu el în brațe. Așteptând să vină ajutorul. Ajutor care a venit, dar nu sub forma unei bărci a municipalității. S-au mobilizat câțiva cetățeni și au venit să îi ia cu o saltea gonflabilă. După care, evident, a trebuit așteptată și salvarea. Pentru că asta e România.

Întâmplarea face ca exact aceeași persoană care a încercat să-l salveze pe bătrân, luni, cu o zi înainte salvase viața unui salvamar. Da, exact ăsta este adevărul. Salvamar care intervenise pentru a scoate din apă o fata, dar care la rândul lui fusese surprins de valuri...

Tot ieri, scafandrii ISU Dobrogea au intervenit pentru recuperarea unui cadavru, un bărbat prins sub stabilopozi care fusese dat dispărut în urmă cu două zile. Cu o zi mai devreme, un tânăr de 17 ani abia a fost salvat din ape, după ce a a decis să facă o baie în ciuda valurilor mari. A fost scos din apă semiconștient (VIDEO 1și 2) și transportat la Spitalul din Mangalia.
Sâmbătă, tot în zona Golfului Modern, trei tineri au intrat în marea agitată. Doi dintre ei s-au întors. Al treilea, nu. Tot sâmbătă, fostul șef al salvamont Predeal, un bărbat de 70 de ani trecut prin multe, s-a înecat, pe aceeași plajă. Deși inițial a fost resuscitat, a decedat la spital din cauza complicațiilor.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră