INAUGURARE importantă la ICR MADRID. Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalul Filmului Românesc în Spania/ Muestra de Cine Rumano, FESTIVALUL cinefililor

09 Apr 2024 | scris de Mara Răducanu
INAUGURARE importantă la ICR MADRID. Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalul Filmului Românesc în Spania/ Muestra de Cine Rumano, FESTIVALUL cinefililor Galerie foto (3)

Surpriză minunată, atât pentru cinefilii amatori, cât și pentru cei profesioniști! Unde te-ai putea relaxa cel mai bine decât urmărind un film bun? Ei bine, Institutului Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de- a 14-a ediție a Festivalul Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie- decembrie 2024. Să aveți vizionare plăcută și filme pe măsură! 

Inaugurarea va avea loc pe 9 aprilie, la Madrid, în prezența directorului artistic al Cinematecii, a autorităților locale spaniole și a actriței Adelaida Perjoiu, care le va vorbi celor prezenți despre prima proiecție din festival, MMXX de Cristi Puiu, și va participa la un Q&A cu publicul pe marginea rolului său din film.

Festivalul, un punct de referință, atât în rândul cinefililor, cât și în rândul profesioniștilor

Este vorba despre un proiect anual de promovare a cinematografiei românești contemporane pe care ICR Madrid l-a inițiat în 2010 și care constă în proiectarea a 5 – 6 pelicule recente în capitala Spaniei, filmele fiind ulterior itinerate prin diverse orașe spaniole.

Orașele selectate pentru proiecții anul acesta reprezintă centrele cu cele mai puternice filmoteci regionale, în termeni de public, vizibilitate și capacitate logistică:

  • Barcelona (al doilea pol cultural al Spaniei)
  • Valencia (în regiunea cu o imigrație românească foarte puternică și o filmotecă foarte activă, care organizează, printre altele, Festivalul Internațional de Film Cinema Jove, unde sunt selectate constant pelicule românești)
  • Sevilla (important oraș din Anadaluzia), Granada, Oviedo, Zaragoza, Santander și Palma de Mallorca, orașe cu o concentrare importantă de resortisanți români.

Proiecțiile sunt organizate în colaborare cu Filmoteca Catalană din Barcelona, Institutul Valencian al Audiovizualului și Cinematografiei din Valencia, Primăria din Oviedo, Filmoteca din Zaragoza, Filmoteca Andaluză, Ateneul din Santander, Mallorca Film Comission și Teatre Principal de Palma.


În 2024, în festival vor fi proiectate cinci filme, realizate în perioada 2021-2023:

– Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, r. Radu Jude (2023, 163)
- MMXX, r. Cristi Puiu (2023, 160)
– Carbon, r. Ion Borș (2022, 97, debutul în lungmetraj al regizorului moldovean)
- Oameni de treabă/ Men of Deeds, r. Paul Negoescu (2022, 105)
– Om-Câine/ Man and Dog, r. Ștefan Constantinescu (2021, 108`)

La Madrid, Barcelona, Santander, Oviedo și Palma de Mallorca sunt invitați profesioniști din domeniul cinematografiei (producători, actori, regizori, critici) pentru a prezenta filmele propuse.

De asemenea, ICR Madrid invită critici de film și jurnaliști spanioli care să prezinte o parte dintre filme și să modereze întâlnirile dintre publicul cinefil și regizorii sau actorii români invitați la festival.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră