Impozitul pe afaceri dispare, taxa pe solidaritate rămâne. Cine câştigă mult trebuie să plătească în plus

17 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Impozitul pe afaceri dispare, taxa pe solidaritate rămâne. Cine câştigă mult trebuie să plătească în plus

Impozitarea companiilor pe cifra de afaceri în loc de impozitarea profitului e un subiect încheiat, însă pe taxa de solidaritate se fac încă simulări, a anunţat luni premierul Tudose, după discuţiile cu liderii coaliţiei .

"Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri", a anunţat Tudose. "Consideraţi încheiat acest subiect", le-a spus ziariştilor. Premierul a precizat că a prezentat liderilor coaliţiei analiza impactului eventualei aplicări a acestei taxe. 

Tudose a mai spus că, în perioada următoare, Guvernul vrea să aplice Directiva europeană care îşi propune să combată diminuarea bazei de impozitare practicată de unele mari companii astfel încât impozitul să se plătească unde se face profit. Şi asta pentru a-i împiedica pe actorii economici care "au impresia că sunt mai dibaci" ca statul.

Cât priveşte taxa de solidaritate, premierul a afirmat că va fi aplicată persoanelor fizice care câştigă foarte mult. "Sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus. (...) Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani", a spus premierul Tudose.

El a mai spus că nu ştie dacă taxa de solidaritate va fi aplicată de anul viitor, nefiind încă stabilit un prag deoarece simulările continuă. "Dacă se va stabili că va fi aplicat de la un anumit prag, un anumit procent, iar impactul va fi foarte mic, probabil că nu îl vom aplica. (...) Dacă cifra este foarte mică şi nu contează, e mai mare efortul decât rezultatul, nu va fi aplicată", a explicat Tudose.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră