Ce vrei să te faci când vei fi mare? - Marian Godină!

25 Feb 2016 | scris de Mara Răducanu
Ce vrei să te faci când vei fi mare? - Marian Godină!

La intrare, jurnalişti ca la balamuc. Marian Godină e deja înăuntru, însă se aşteaptă sosirea lui Dacian Cioloş. Arăt legitimaţia, urmează apoi controlul de rigoare- că, de, vine şi premierul- şi intru în sala cu pricina. Surpriză! E deja plină. Până şi lojele sunt ocupate. Au fost şi ceva nemulţumiri, căci nu toate persoanele au reuşit să intre în sală. Simplu: nu mai erau locuri. Revenim la locul faptei. Camerele de televiziune sunt toate îndreptate spre personajul principal: Marian Godină. Nu, astăzi a promis că nu va trage pe nimeni pe dreapta şi nu va da amenzi. Singura semnătură va fi un autograf pe cartea „Flash-uri din sens opus“ pe care şi-o lansează.

 

CITIŢI ŞI: Cazul Marian Godină redeschide „Cutia Pandorei“. Ce este MIT şi ce este REALITATE când te opreşte poliţistul de la Rutieră

godina1

Îl reperez pe Godină undeva prin centrul sălii, împreună cu alte două-trei persoane. Discută ceva, gesticulează şi se tot uită înspre uşă. Pare emoţionat în aşteptarea premierului. Care premier ajunge, cu puţină întârziere- dar să nu uităm că, poliţiştii sunt toţi la lansarea lui Godină şi mai greu cu traficul- îl bate pe Marian Godină pe umeri, îi spune ceva, aşa repejor, şi se aşază în primul rând.

Marian Godină e copleşit de moment. Se simte din discurs. Aşa la o primă vedere, nu poţi să nu faci o comparaţie cu agentul Godină de pe Facebook, ale cărui postări îţi pot însenina ziua. Pare mult mai timid în realitate. Mai retras.  E mai pontos, mai spumos şi mai efervescent atunci când se joacă cu cuvintele pe pagina lui de Facebook unde like-urile curg neîncetat. Emoţiile îşi spun însă cuvântul, cu atât mai mult cu cât în sală sunt şi părinţii lui.

GODINĂ SAU UN ALTFEL DE POLIŢIST 

Mărturiseşte franc că, cu ceva timp în urmă nici nu ştia dacă să facă sau nu o lansare la carte, iar acum, aici, în sală e însuşi premierul Cioloş. Nici lui nu-i vine a crede ce amploare a luat „fenomenul Godină“ şi de câtă simpatie a ajuns să se bucure. Poliţistul-scriitor Godină e, aşa  la o primă vedere, un timp modest şi sincer. Genul acela, dacă ar fi să citez o vorbă din popor „ce-i în guşă e şi-n căpuşă“.

godina 2

E un altfel de poliţist, căci a găsit, dincolo de fluier, caşchetă şi fişa de proces-verbal care sperie pe toţi, alt drum către şoferi. La Marian Godină, dacă stai să-i analizezi puţin traseul,  totul a început cu o simplă postare de Facebook. Pare o poveste desprinsă din filme. El, agentul rutier, pe care până mai ieri, alaltăieri îl înjurau- l-or mai  înjura şi astăzi- şoferii prin intersecţii atunci când îi fluiera, trăgându-i pe dreapta. Azi, tot el, dar  în Bibiloteca Centrală Universitară, acolo unde  Marian Godină îşi trăieşte momentul de glorie. O ţară întreagă ştie despre el. Despre povestirile lui, dar mai ales despre lupta sa cu sistem destul de rigid şi care, de ce să nu recunoaştem, iese aproape întotdeuna învingător. Astăzi, Godină l-a fluierat, l-a tras pe dreapta şi l-a îngenuncheat. Mărturiseşte cu o francheţe care rar mi-a fost dat s-o întâlnesc că, multe, dintre poveştile din carte le-a scris de pe telefonul mobil. 

Mulţumirea supremă, mărturiseşte agentul Godină, în faţa unei săli pline, este aceea că, citind postările şi poveştile lui, oamenii încep să-şi schimbe percepţia despre poliţie, privind altfel uniforma de poliţist. „Mi-am dorit prin această carte să aduc o schimbare. În scurt timp de la publicarea ei constat că s-a produs deja o schimbare, îmi stau dovadă sutele de mesaje pe care le primesc şi oamenii îmi spun că şi-au schimbat radical percepţia faţă de poliţist şi că respectă mai mult regulile de circulaţie şi privesc altfel uniforma de poliţist. Sper ca semnăturile primite de la mine să fie singurele de la un poliţist. Sincer, nu mă aşteptam să ia aşa mare amploare acest fenomen, acum câteva săptămâni mă gândeam dacă va fi necesară o lansare, acum mă aflu aici, în prezenţa premierului României”.

CITIŢI ŞI: Marian Godină, un altfel de poliţist adjectiv, ULTIMELE DEZVĂLUIRI: „Hopa, dar ce-ați făcut domnule doctor? Ați copiat?“

Urmează apoi, declaraţiile de presă. Vorbeşte Marian Godină. Apoi, vorbeşte  premierul care simte nevoia să-şi justifice prezenţa la eveniment sau să răspundă întrebării celor mai mulţi: de ce a venit ditamai premierul la lansarea cărţii unui agent rutier?

godina 4

UN PREMIER LA LANSAREA UNUI POLIŢIST 

„Am ezitat să vin pentru că e momentul său şi nu vreau să rămână cineva cu impresia că premierul vrea să-şi asocieze imaginea cu un om de succes, care e apropiat de societate. E momentul său, dar am decis să vin ca să fie clar şi pentru el şi alţii că acest gen de comportament civic are toată susţinerea guvernului şi a mea. Societatea noastră se poate însănătoşi aşa, un om cu comportamentul său are atâta susţinere, arată că asta aşteaptă oamenii: onestitate şi profesionalism şi verticalitate. Nu mă surprinde că domnul Godină devine un simbol, îi urez succes şi sper că va şti să ducă pe umeri această aşteptare a oamenilor.  Sunt convins că fenomenul Marian Godină ar trebui să fie o lecţie şi pentru Poliţia Română, care probabil la început a fost ezitantă şi sper să înţeleagă că o comunicare sinceră este in interesul unei instituţii care e în interesul public. Oricine în administraţia din România, cât sunt eu premier, va avea toată susţinerea pentru acest gen de comportament”, a declarat Dacian Cioloş.

godina 5

Au urmat apoi autografele pe care oamenii s-au înghesuit să le primească de la poliţistul lor preferat. ”Despre cartea “Flash-uri din sens opus“ vă pot spune că este o carte care vă va trece cu siguranță prin toate stările. Vă va întrista, veți râde cu lacrimi, vă va amuza, veți regreta (nu că ați cumpărat-o), vă va provoca milă, revoltă, veți râde iar. Cu siguranță vă va antrena toți mușchii mimicii”, declara Marian Godină despre cartea sa, în urmă cu câteva săptămâni.

Un lucru e clar: ieri, toţii poliţiştii şi-au dorit să fie, chiar si preţ de câteva secunde, Marian Godină! În rest, poliţistul-scriitor ne-a tras pe dreapta cu un autograf! Hai, să trăiţi! 

CITIŢI: VIDEO. Poliţistul-povestitor reclamat la şefi după ce a reţinut un PERMIS „CU FUNCŢIE“. DEZVĂLUIRILE lui Marian Godină

 

godina 6

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră