Veşti bune pentru viitorii şoferi! Reguli noi pentru OBTINEREA PERMISULUI AUTO. Ce se întamplă dacă ai picat PROBA PRACTICA

25 Aug 2015
Veşti bune pentru viitorii şoferi! Reguli noi pentru OBTINEREA PERMISULUI AUTO. Ce se întamplă dacă ai picat PROBA PRACTICA
Vesti bune pentru viitorii soferi! Mai exact, candidaţii respinşi la proba practică a examinării pentru obţinerea permisului auto nu vor mai fi nevoiţi să susţină din nou proba teoretică, potrivit unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial. În prezent, pentru a obţine permisul, cei care sunt respinşi la proba practică trebuie să dea din nou ambele probe. 

Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015 pentru modificarea şi completarea Ordinului MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 639 din 21 august şi va intra în vigoare în 5 octombrie.

Din acest act normativ reiese că persoanele care sunt admise la proba teoretică a examinării pentru obţinerea permisului auto vor putea să susţină proba practică de mai multe ori, în cazul în care o pică, explică avocatnet.ro. Pentru ca acest lucru să fie posibil, candidaţii vor trebui să plătească taxa de examinare şi să facă cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică.

"Candidaţii declaraţi "respins" la proba practică pot fi programaţi pentru susţinerea unei noi probe după o perioada de cel puţin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare şi prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică într-o şcoală de conducători auto autorizată", prevede ordinul.

RATA DE PROMOVABILITATE MICA LA EXAMENUL PENTRU PERMIS 


In anul 2014, situatia la nivel national in ceea ce priveste rata de promovabilitate a viitorilor soferi  nu arata intocmai favorabil, inregistrandu-se o scadere in ratele de promovabilitate in mai toate judetele. In Capitala, care statisticilor pe 2014, s-a inregistrat una  dintre cele mai mici rate de promovabilitate din tara, respectiv 33.56%. Din cei  31915 doar 10711 fiind declarati admisi. Cei mai multi sustin ca vina pentru aceasta situatie ar apartine scolilor de soferi care scot cursanti pe banda rulanta, fara a le asigura insa pregatirea necesara. 


CE SPUN NOILE REGLEMENTARI 

Art. I. - Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 843 din 16 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 3^1, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(4) In cazul prevazut la alin. (3) lit. b), examinarea se desfasoara prin sustinerea probei practice in poligon, urmata de sustinerea acesteia pe traseu, in aceeasi zi. Candidatul care a promovat proba practica in poligon si nu se prezinta in aceeasi zi la proba pe traseu este declarat neprezentat, urmand sa fie programat pentru o noua proba practica.”

2) Candidatii declarati «respins» la proba teoretica pot sustine o noua examinare, cu achitarea taxei corespunzatoare, numai dupa o perioada de cel putin 15 zile de la data declararii ca «respins».

(3) Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin 6 ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata. Modelul dovezii este prevazut in anexa nr. 9.



Alte stiri din Actualitate

Ultima oră