Hora unirii româno-ungare la graniţă. Care e motivul

19 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Hora unirii româno-ungare la graniţă. Care e motivul

La fiecare sfârşit de săptămână în trei judeţe de la graniţa cu Ungaria vor fi deschise 10 noi puncte de frontieră. În judeţul Arad, acestea vor funcţiona la Variaşu Mic, Grăniceri, Iermata Neagră şi Nădlac - altul decât cele două existente.

Motiv de mare bucurie, pentru că localnicii nu vor mai face un ocol de zeci de kilometri ca să ajungă în ţara vecină, relatează ştiri.tvr.ro. Într-o primă etapă, punctele de trecere vor fi deschise doar sâmbăta.

Şi în Bihor, multe familii care trăiesc de-o parte şi de alta a graniţei cu Ungaria fac ocoluri mari pentru a ajunge la muncă sau la rude. Uneori, chiar renunţă să se mai întâlnească cu apropiaţii.

De acum 20 de ani s-au tot făcut încercări pentru redeschiderea punctelor de trecere a frontierei. Autorităţile locale din comunele româneşti şi ungureşti de pe graniţă au şi asfaltat de câţiva ani drumurile care le leagă, în aşteptarea marii inaugurări. De bucurie, români şi unguri s-au prins într-o horă a unirii.

De acum, în judeţul Bihor vor funcţiona în weekend trei puncte temporare de trecere a frontierei - Cheresig, Roşiori şi Voivozi, iar în Satu Mare - Peleş, Bercu şi Horea.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră