Hepatita C: Zeci de petiţii pentru introducerea rapidă a noilor tratamente

01 Iul 2015
Hepatita C: Zeci de petiţii pentru introducerea rapidă a noilor tratamente
Avocatul Poporului susține urgentarea procedurilor de introducere a noilor tratamente privind hepatită C. Insituţia  a emis o Recomandare către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care cere să ia de îndată măsuri de aplicare a prevederilor OUG nr.12/ 2015, privind urgentarea procedurilor de încheiere a contractului între unul din deținătorii autorizației de punere pe piață a noului produs privind tratarea http://www.mariustuca.ro/sanatate/interferon-free-virusul-hepatitic-c-virusul-hepatitic-b-preventie-7259.html și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în condițiile legii. Recomandarea a fost emisă ca urmare a faptului că CNAS nu a prezentat și o 'Foaie de parcurs' privind implementarea noului program referitor la tratarea hepatitei C, în condițiile intrării în vigoare a OUG nr. 12/ 2015.

Conform purtătorului de cuvânt al Avocatului Poporului, Matei Vîrtosu, pe adresa instituției s-au primit, începând din luna ianuarie, aproximativ 40 de petiții în care se reclamă lipsa de reacție a autorităților române cu privire la introducerea noilor terapii privind tratarea hepatitei C.

Ca urmare a petițiilor primite, instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și s-a adresat Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale — ANMDM. Întrucât nu s-a primit niciun răspuns de la ANMDM, Avocatul Poporului a dispus, în data de 6 mai 2015, efectuarea unei anchete.

Rezultatele acesteia arată că Agenţia  nu a răspuns adreselor Avocatului Poporului întrucât a așteptat finalizarea programului de introducere a noilor tratamente privind hepatită C — secvența de program ce ține exclusiv de ANMDM .

În luna mai 2015 Avocatul Poporului s-a adresat și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a solicitat un raport detaliat cu privire la stadiul implementării noului program referitor la tratarea hepatitei C și o 'Foaie de parcurs' privind implementarea noului program. Din răspunsul primit (și din propria documentare) au rezultat următoarele:

Ministerul Sănătății a numit Comisia de expertiză în domeniu căreia i s-a solicitat transmiterea în regim de urgență a numărului de pacienți eligibili pentru fiecare terapie în parte, iar CNAS a elaborat o nouă metodologie de achiziție a medicamentelor pe sistemul 'Cost — Volum'/ 'Cost — Volum — Rezultat'

Întrucât CNAS nu a prezentat și o 'Foaie de parcurs' privind implementarea noului program privind tratarea hepatitei C, a fost emisă Recomandarea amintită și s-a cerut CNAS să informeze Avocatul Poporului cu privire la măsurile întreprinse. 

Citi mai multe ştiri din sănătate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră