HARTA INTERACTIVĂ A CORUPȚIEI. Topul celor mai corupte județe și LISTA CONDAMNAȚILOR

16 Apr 2015
HARTA INTERACTIVĂ A CORUPȚIEI. Topul celor mai corupte județe și LISTA CONDAMNAȚILOR
Capitala, urmata de judetele Maramures, Bacau si Caras-Severin se afla in topul national al coruptiei, potrivit "hartii interactive a coruptiei locale", lansata ieri de Societatea Academica din Romania. Harta este o platformă online interactivă ce permite vizualizarea unei serii de informații referitoare la cazurile instrumentate de către procurorii DNA, într-o manieră user-friendly.

Astfel, datele centralizate pe harta arata ca Bucurestiul este orasul care are cel mai mare numar de condamnari definitive, respectiv 4,71 la 10.000 de locuitori, urmat de Maramures cu 3,36 condamnari la 10.000 de locuitori si Bacau cu 3,21 condamnari. Pe ultimele locuri se afla judetele Salaj cu 0,09 condamnari la 10.000 de locuitori, Mehedinti cu 0,23 condamnari si Teleorman - 0,26 condamnari. Judetele din Banat se claseaza la mijlocul clasamentului, Aradul avand 1,51 condamnari la 10.000 de locuitori, iar Timisul 1,29 condamnări.
 
Potrivit realizatorilor hartii, analiza a fost intocmita pe baza datelor obtinute de la Directia Nationala Anticoruptie, care a publicat 3.125 de comunicate referitoare la condamnarile definitive in cazurile instrumentate de catre procurorii anticoruptie, in perioada 2010 - 2014. In ceea ce priveste condamnarile in aceasta perioada, 2.143 au fost cu suspendare, in timp ce 982 cu executare. 

În perioada monitorizată (2010 - 2014), în Bucuresti au fost finalizate 889 procese, 73.28% fiind condamnări cu suspendare, în 2.25% dintre cazuri au fost implicate fonduri UE, în 24.92% dintre cazuri condamnații lucrau în sectorul public și în 26.38% aveau funcție de conducere.
 
LISTA CONDAMNAȚILOR PENTRU CORUPȚIE de centrul teritorial Bucuresti sau de secţiile Structurii Centrale poate fi consultată AICI.
 
VEZI AICI HARTA CORUPTIEI LOCALE
 
Astfel, punand cursorul pe judetul dorit se poate  vedea numarul de condamnari, durata medie a proceselor, cate sentinte sunt cu suspendare, cate cu executare, cat la suta dintre procese au implicat fraude pe fonduri europene si care este indicele de coruptie al fiecarui judet, adica numarul de condamnari la 10.000 de locuitori.
 
"În realizarea acestei hărţi am dorit să evidențiem, în principal, dispersia cazurilor de corupție la nivel județean. În consecință, în crearea bazei de date ne-am axat pe identificarea județului – extras din trimiterea în judecată disponibilă pentru fiecare condamnare în parte – în care fapta de corupție a fost realizată. Prin urmare, harta este colorată în funcţie de numărul de fapte comise în fiecare judeţ, indiferent de instanţa care a dat decizia finală sau de domiciliul persoanelor condamnate. În secţiunea Top se poate vedea un sumar al activităţii centrelor teritoriale.
 
De asemenea, am dorit să evidențiem apartenența persoanelor condamnate (dacă activau în sectorul public sau cel privat), instituția(iile) de stat în care au activat (instituții private precum firme nu au fost evidențiate), calitatea persoanelor condamnate (dacă au avut o funcție de conducere/decizie sau de subordonare) și funcția exactă pe care o dețineau în momentul comiterii faptelor. De asemenea, am subliniat pentru fiecare caz în parte dacă fapta(ele) au vizat sectorul fondurilor europene sau s-au limitat la bugetul național. În plus, am ținut seama de natura condamnării (cu sau fără suspendare) şi de durata sentinţei", mai spun realizatorii hartii. (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră