Guvernul sesizeaza DNA pentru defrisari ilegale

10 Mai 2015
Guvernul sesizeaza DNA pentru defrisari ilegale
Corpul de control al Guvernului a facut  verificari la mai multe directii judetene silvice - Bistrita Nasaud, Maramures,Mehedinti, Neamt si Suceava - in urma carora au rezultat 52 de fapte de natura penala, precum abuz in serviciu, fals in declaratii, neglijenta in serviciu, uz de fals. Acuzatiile vizeaza perioada 2009-2012, fiind vorba despre firme care se ocupa de defrisari si prelucrarea lemnului, dar si de angajati ai directiilor Romsilva.
Sinteza raportului, postat pe site Guvernului, se refera si la firma austriaca Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din Romania, acuzata ca recompenseaza taierile ilegale de paduri. Conform raportului, firma austriaca a exploatat mai putin lemn decit era prevazut in contrat ducind la diminuarea veniturilor Romsilva cu peste 2 milioane de lei. In schimb, firma austriaca a cumparat, in baza unui contract, masa lemnoasa de la o alta firma din Maramures, Ariana 2003 SRL.Aceasta a taiat ilegal lemn dintr-o padure aflata in proprietatea publica a statului, in administrarea Directiei silvice Maramures.Totodata, in raport, Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Padurilor este acuzat ca a adoptat, cu depasirea competentelor legale, un regulament privind vânzarea masei lemnoase care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publica a statului, administrat de către Romsilva
Raportul corpului de control a fost trimis la DNA. Anuntul Guvernului vine dupa mitingurile de simbata impotriva defrisarilor ilegale si dupa ce  preşedintele Klaus Iohannis a anuntat ca subiectul va fi discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră