Guvernanţii vor să introducă celebrele baby-box, după modelul Norvegiei

06 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Guvernanţii vor să introducă celebrele baby-box, după modelul Norvegiei

120.000 de mame în situații de risc și excluziune socială ar putea pleca din maternitate, în următorii patru ani, cu un kit care să le permită să aibă o mai bună grijă de bebelușii lor, conform Ministerului Sănătăţii.

Cutia trusoului va putea fi folosită ca pat, iar kit-ul va mai conține scutece, haine, ghid de informare pentru mame, inclusiv pentru alăptat. Valoarea estimată a trusoului este de 450 lei, iar lista finală a conținutului va fi decisă de un grup de experți de la Institutul Mama și Copilul.

Unul dintre argumentele celor doi miniştri este experiența Finlandei, țară care implementează un astfel de program încă din anul 1938, program care, împreună cu controalele periodice pre și post-natale, a condus la o rată a mortalității infantile în Finlanda de doar 1,8 la mie în 2013 și a rămas constantă.

Ei propun introducerea măsurii în Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 — 2020, a cărui modificare urmează să fie trimisă Comisiei Europene. În opinia lor, trusoul ar putea contribui și la scăderea numărului de copii abandonați în maternitate, precum și a numărului de decese în primul an de viață al copilului, asigurându-se monitorizarea stării de sănătate de către medicul de familie și de către asistenții medicali comunitari.

Anul trecut, în România, 1.493 de copii sub vârsta de 1 an au decedat. Deși în scădere față de anii anteriori, rata mortalității în România este cea mai mare din Europa. De asemenea, în 2015, numărul de născuți vii înregistrat a fost de 187.372, iar numărul de copii părăsiți în maternități, pentru care au fost dispuse măsuri de protecție specială, a fost de 332 din 9.722 de copii intrați în sistemul de protecție specială.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră