Ce planuri are Guvernul cu fostele zone miniere din Valea Jiului şi Apuseni

11 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Ce planuri are Guvernul cu fostele zone miniere din Valea Jiului şi Apuseni

Programele pe care Guvernul le va aplica în aceste zone au la bază modelul european al investițiilor teritoriale integrate (ITI). Finanţarea pentru rezolvarea problemelor din aceste zone va fi simultană şi pe termen limitat.  

Vor fi finanţate atât proiectele de infrastructură, cât şi cele legate de sistemul de sănătate, educațional, perfecționării funcționarilor publici sau dotării instituțiilor publice, sprijinirii mediului privat etc. 

"Vrem să identificăm și să alocăm bugete distincte pentru dezvoltare în aceste zone de intervenție prioritară, între care Valea Jiului ocupă prima poziție de interes. Pentru a avea însă garanția că aceste bugete nu vor rămâne neutilizate, din lipsă de proiecte sau din blocajele generate de scrierea acestora, am decis să înființăm la Petroșani o unitate de gestionare a tuturor proiectelor propuse în primul rând de autoritățile publice locale, dar și de alte entități eligibile. Aceasta va funcționa ca un birou de consultanță, dar va fi constituit în subordinea Cancelariei Primului Ministru, astfel încât să existe o atenție directă și prioritară asupra nevoilor de dezvoltare a acestei zone și asupra modului în care putem finanța diverse proiecte", afirmă vicepremierul Dâncu într-o postare pe Facebook.

El spune că pentru implementarea programului de dezvoltare integrată, la nivelul Cancelariei Prim-ministrului va funcționa o Unitate Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT), iar în coordonarea ei – câte o unitate pentru fiecare dintre cele trei zone, cu sediul în Petroșani, Roșia Montană, respectiv în Vaslui (în cadrul prefecturilor).

Unitățile vor beneficia de colaborare, în diverse forme, cu diverse ministere, în special cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care vor asigura asistență de specialitate pe domeniile și programele de finanțare gestionate.

Mecanismul instituțional va fi pus în practică cu finanțare din fondurile europene alocate României în perioada 2014-2020, fie în cadrul unor proiecte deja inițiate de ministere, fie prin proiecte noi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră