Mai avem sau nu nevoie de copii legalizate? Ce spune Guvernul

16 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Mai avem sau nu nevoie de copii legalizate? Ce spune Guvernul

Demersurile pentru debirocratizare, incluse într-un pachet de măsuri adoptat la sfârşitul lunii iunie, includ acceptarea copiei după buletin prin email, eliminarea copiilor legalizate ale documentelor, furnizarea unor adrese de email pentru comunicarea electronică cu cetățenii, punerea la dispoziție a unor metode alternative de plată pentru serviciile publice, pe lângă plata în numerar la ghișeu.

„La numai două luni de la adoptarea primului pachet pentru simplificare, începem să vedem primele rezultate: mai puține documente pe care oamenii trebuie să le aducă la instituții, mai puține drumuri la ghișee, mai puține cheltuieli. Reducerea birocrației este un proces de durată și, totodată, un proces ireversibil. Am încredere că, treptat, toate instituțiile vor înțelege importanța unei relații mai prietenoase cu oamenii și că relația dintre cetățeni și autorități va fi deveni una corectă, normală, egală”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

Până în prezent, Ministerul Educației a eliminat, prin Ordin de ministru, cerința copiilor legalizate de către școli; măsura a fost implementată și de alte instituții: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis instrucțiuni în rețeaua consulară pentru eliminarea cerinței copiei legalizate; Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a implementat total obligația și și-a schimbat procedurile. Cu toate acestea, Guvernul precizează că trebuie modificate peste 400 de Hotărâri de Guvern pentru a elimina copiile legalizate la nivelul administrației centrale.

De asemenea, din centralizarea realizată de Cancelaria premierului reiese că, în ceea ce privește serviciile publice furnizate de ministere și instituții subordonate, predomină în medie plata prin Trezorerie și numerar la locul furnizării serviciului.

"Ca măsură de eficientizare a furnizării serviciilor, trebuie diversificate modalitățile de plată puse la dispoziție, incluzând aici POS, plata numerar prin alte mijloace decât la Trezorerie, informatizarea Trezoreriei (proces preconizat a se încheia până în 2018), plata prin mobil. De asemenea, cetățenii trebuie încurajați să utilizeze mijloacele de plată electronice puse la dispoziție", precizează Guvernul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră