De la ÎMBRÂNCELI la AUDIERI. Scandalul dintre sindicalişti şi conducerea ROMATSA, tranşat la... POLIŢIE

26 Aug 2015
De la ÎMBRÂNCELI la AUDIERI. Scandalul dintre sindicalişti şi conducerea ROMATSA, tranşat la... POLIŢIE
Scandalul dintre sindicaliştii şi conducerea de la ROMATSA se tranşează pe holurile poliţiei. Unul din liderii sindicatului a fost audiat astăzi  la sediul Poliţiei Sectorului 1 după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, directorul de atunci al instituţiei, Aurel Stanciu, a depus o plângere împotriva acestuia, acuzându-l de tâlhărie pentru că i-a smuls mai multe hârtii din mână.

Florin Diaconu, liderul de sindicat de la Romatsa care s-a îmbrâncit, săptămâna trecută, cu fostul director al companiei, Aurel Stanciu, a fost audiat  la poliţie. Diaconu şi un alt sindicalist, Robert Vidu Despa, au fost audiaţi de anchetatori în dosarul în care fostul director Aurel Stanciu îl acuză pe Diaconu de tâlhărie. Cei doi au fost chemaţi din postura de martori.

„Am fost chemat în calitate de martor, referitor la o acuzaţie de tâlhărie şi hărţuire. Mi se pare că cine a făcut această formulare, nu are proprietatea termenilor", a spus Florin Diaconu, la ieşirea de la audieri. „Problema cea mai mare e că Romatsa e condusă la ora actuală cu incompetenţă, rea-voinţă şi cu încălcarea legii. Suntem împinşi cu forţa spre o grevă generală pe care noi nu ne-o dorim. Asta e marea problemă. Efectele vor fi atât de mari, încât nici România, nici Romatsa, nici Ponta, nici Oprea, nici Ministerul Transporturilor nu-şi pot permite aşa ceva", a mai punctat acesta. 


Sindicaliştii ROMATSA ameninţă cu grevă din 1 septembrie

Conflictul dintre sindicalişti şi director este vechi de câteva luni, iar acum controlorii de trafic ameninţă cu greva generală pe termen nelimitat, prima din istoria transporturilor din România.

Angajaţii ROMATSA vor declanşa grevă generală pe 1 septembrie, de la ora 11.00, dacă autorităţile nu vor rezolva până atunci problemele cu care se confruntă salariaţii, a declarat preşedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România, Gabriel Tudorache. "Vom declara grevă generală la nivelul RA ROMATSA, în toate subunitățile, începând cu data de 1 septembrie 2015, ora 11:00, dacă până în acel moment organele statului abilitate nu vor reuși să rezolve problemele pe care le avem la ROMATSA. Pot să vă spun că sunt probleme de viață și de moarte la ROMATSA. Deci nu e vorba de bani, nu e vorba de absolut nimic, ci chiar de viață și de moarte, de siguranța pasagerilor, de siguranța salariaților ROMATSA. Avem un număr de peste 20 de procese pe care le-am intentat conducerii. Dacă până la 1 septembrie nu se găsesc soluții și organele statului nu iau absolut nicio măsură, vom declanșa această grevă generală așa cum am anunțat deja. Impactul va fi, din punctul nostru de vedere, catastrofal, din cauza faptului că greva nu o să dureze doar două ore, ci este o grevă generală, totală, ceea ce înseamnă că va zbura practic deasupra României doar o treime din traficul programat în fiecare zi și, bineînțeles, așa cum prevede legea, vom asigura toate excepțiile, situațiile de urgență, SMURD, Poliție Miliară, președinți etc. De asemenea, am fost informat, cel puțin eu, de către comandantul adjunct al Jandarmeriei Române, care a participat, a stat permanent în sediul ROMATSA, că a avut loc o discuție telefonică între directorul general și domnul ministru și că ne așteaptă la ora 14:00", a spus Gabriel Tudorache.

Săptămâna trecută, liderul sindical a declarat că i-a trimis ministrului Transporturilor, Iulian Matache, și DNA un document prin care solicită "demiterea tuturor celor care au fost angajați ilegal în această întreprindere, începând cu cei trei domni generali".

"Azi (19 august — n.r.) suntem într-o situație explozivă având în vedere faptul că absolut toate înțelegerile pe care le-am avut, și sunt procese verbale semnate atât de comisia patronatului cât și de cea a sindicatului, nu s-au respectat.(...) În cursul zilei de mâine, sau chiar astăzi, vom trimite către toți reprezentanții prin mail, electronic, o propunere de dată pentru începerea grevei generale și, în momentul în care vom întruni două treimi, cum scrie în statul sindicatului ATSR (Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România — n.r.), vom anunța greva generală', a declarat ssăptămâna trecută Gabriel Tudorache.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră