Negocierile dintre sindicatele din Educaţie şi Guvern, fără rezultat. Care sunt NEMULŢUMIRILE profesorilor

16 Sep 2015
Negocierile dintre sindicatele din Educaţie şi Guvern, fără rezultat. Care sunt NEMULŢUMIRILE profesorilor
La început de an şcolar, profesorii îşi cer, din nou, drepturile. Mai exact, dascălii vor salarii mai mari. Aşa că, ieri, sindicatele din învăţământ s-au pus la masa negocierilor cu Guvernul, cerând 15% în plus la salariu. Executivul le-a dat doar 10 procente. La final, au stabilit să se întâlnească încă o dată joi.

Sindicaliştii au mers la negocieri cu solicitarea ca salariile să fie majorate cu 15% de la 1 noiembrie, iar până la finalul anului creşterile totale să ajungă la un sfert din veniturile actuale. Guvernul a venit însă cu alte variante, printre care şi aceea ca salariile să fie mai mari cu 10 procente de la 1 decembrie.  Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret: „Propunerile sunt aşa: ori legea salarizării, dacă va fi adoptată de parlament şi promulgată, cu 25% din ce ar însemna creşterile în medie de 70%. Dacă nu, există varianta cu 10% la 1 decembrie, care ne-a nemulţumit“. 

Ce spun sindicatele din Educaţie 


„Cele 10 procente reprezintă mai puţin decât ceea ce ne aşteptam. Aceste 10 procente, în justificarea premierului, sunt banii stipulaţi în acordul nostru cu guvernul pentru 2016“, a precizat Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei „Alma Mater". Ministrul Educaţiei spune că adoptarea legii salarizării unitare ar rezolva o parte din revendicările sindicaliştilor. „Cea mai bună soluţie ar fi ca legea salarizării sistemului bugetar să intre în vigoare şi asta ar rezolva toate problemele ridicate pe parcursul acestor discuţii”, a declarat Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei. Majorările cerute de sindicalişti ar trebui să fie aplicate tuturor angajaţilor din Educaţie, adică peste 350.000 de oameni.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră