GREVĂ GENERALĂ la ROMATSA, de la 1 septembrie! Lider sindical: Impactul va fi CATASTROFAL

24 Aug 2015
GREVĂ GENERALĂ la ROMATSA, de la 1 septembrie! Lider sindical: Impactul va fi CATASTROFAL
Angajaţii ROMATSA vor declanşa grevă generală pe 1 septembrie, de la ora 11.00, dacă autorităţile nu vor rezolva până atunci problemele cu care se confruntă salariaţii, a declarat preşedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România, Gabriel Tudorache. 
 
Controlorii  de trafic aerian cer demisia sau demiterea directorului ROMATSA, pe  care îl acuză de ilegalităţi, şi vor un nou contract colectiv de muncă. 

"Vom declara grevă generală la nivelul RA ROMATSA, în toate subunitățile, începând cu data de 1 septembrie 2015, ora 11:00, dacă până în acel moment organele statului abilitate nu vor reuși să rezolve problemele pe care le avem la ROMATSA. Pot să vă spun că sunt probleme de viață și de moarte la ROMATSA. Deci nu e vorba de bani, nu e vorba de absolut nimic, ci chiar de viață și de moarte, de siguranța pasagerilor, de siguranța salariaților ROMATSA. Avem un număr de peste 20 de procese pe care le-am intentat conducerii. Dacă până la 1 septembrie nu se găsesc soluții și organele statului nu iau absolut nicio măsură, vom declanșa această grevă generală așa cum am anunțat deja. Impactul va fi, din punctul nostru de vedere, catastrofal, din cauza faptului că greva nu o să dureze doar două ore, ci este o grevă generală, totală, ceea ce înseamnă că va zbura practic deasupra României doar o treime din traficul programat în fiecare zi și, bineînțeles, așa cum prevede legea, vom asigura toate excepțiile, situațiile de urgență, SMURD, Poliție Miliară, președinți etc. De asemenea, am fost informat, cel puțin eu, de către comandantul adjunct al Jandarmeriei Române, care a participat, a stat permanent în sediul ROMATSA, că a avut loc o discuție telefonică între directorul general și domnul ministru și că ne așteaptă la ora 14:00", a spus Gabriel Tudorache.

Săptămâna trecută, liderul sindical a declarat că i-a trimis ministrului Transporturilor, Iulian Matache, și DNA un document prin care solicită "demiterea tuturor celor care au fost angajați ilegal în această întreprindere, începând cu cei trei domni generali".
 
"Azi (19 august — n.r.) suntem într-o situație explozivă având în vedere faptul că absolut toate înțelegerile pe care le-am avut, și sunt procese verbale semnate atât de comisia patronatului cât și de cea a sindicatului, nu s-au respectat.(...) În cursul zilei de mâine, sau chiar astăzi, vom trimite către toți reprezentanții prin mail, electronic, o propunere de dată pentru începerea grevei generale și, în momentul în care vom întruni două treimi, cum scrie în statul sindicatului ATSR (Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România — n.r.), vom anunța greva generală', a declarat ssăptămâna trecută Gabriel Tudorache.

Pe 15 iulie a.c., controlorii de trafic au intrat în grevă de avertisment timp de două ore, între 11:00 și 13:00. Au fost afectate 17 zboruri, dintre care 11 decolări și șase aterizări.
 
Potrivit directorului general al regiei, Ion Aurel Stanciu, ROMATSA a pierdut din cauza grevei de două ore 250.000 euro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră