A TREIA OARĂ ÎN ACEST AN. Grecii sunt aşteptaţi duminică la urne: SYRIZA sau Noua Democraţie?

19 Sep 2015
A TREIA OARĂ ÎN ACEST AN. Grecii sunt aşteptaţi duminică la urne: SYRIZA sau Noua Democraţie?
Grecii merg la urne duminica pentru a alege partidul caruia sa-i incredinteze formarea unui nou Guvern, după ce premierul Alexis Tsipras a demisionat.

Potrivit sondajelor, cele două principale partide rivale , SYRIZA (stânga radicală), al fostului premier Alexis Tsipras, și Noua Democrație (ND, dreapta), condus de Vangelis Meimarakis, sunt foarte apropiate.  SYRIZA are avea totuși un ușor avans, cuprins între 0,7 și 3 și puncte procentuale, potrivit sondajelor de vineri.

Ce spun sondajele de opinie 

Așa cum o arată sondajele de opinie, niciunul dintre cele două partide nu va obține majoritatea absolută în parlament. Prin urmare, formațiunea învingătoare va trebui să încerce să formeze o coaliție de guvernământ după scrutin, potrivit agerpres.ro.  Cu toate acestea, atât Tsipras, cât și Meimarakis, au exclus o colaborare după alegeri.

Pe de altă parte, cei doi lideri de partid au promis că vor continua cu reformele fiscale cerute de creditorii internaționali ai Greciei- Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE) și Banca Centrală Europeană (BCE).  Tsipras a forțat în august organizarea acestor alegeri anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce o parte a SYRIZA s-a împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaționali, care cer reforme economice profunde și continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani.

SYRIZA și Tsipras obținuseră la alegerile de la 25 ianuarie o victorie majoră, cu 36,5% din voturi, promițând alegătorilor că "vor pune capăt austerității".  La alegerile legislative de duminică din Grecia iau parte 14 partide și cinci coaliții. 

Mii de oameni s-au adunat vineri seară, în centrul Atenei, la ultimul miting electoral organizat de Syriza înaintea alegerilor parlamentare de duminică. Piaţa Syntagma, din faţa Parlamentului grec, a fost plină de simpatizanţi ai partidului de extremă stângă Syriza.

Vedeta incontestabilă a serii a fost Alexis Tsipras, care şi-a anunţat susţinătorii că va reveni la putere şi că îşi va continua misiunea de a elibera poporul grec.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră