Gheorghe Zamfir şi povestea NAIULUI FERMECAT: „Fără muzică nu pot să trăiesc“

03 Sep 2016 | scris de Mara Răducanu
Gheorghe Zamfir şi povestea NAIULUI FERMECAT: „Fără muzică nu pot să trăiesc“

Oraşul  Găeşti s-a tranformat, în prima zi de toamnă, în capitala mondială a naiului. În perioada 1-4 septembrie, găeştenii s-au pregătit cum se cuvine pentru a-l sărbători pe muzicianul Gheorghe Zamfir, într-un eveniment cultural cu totul special: Festivalul Internaţional de Nai, ediţia a III-a, manifestare ce poartă numele artistului care a revoluţionat sunetul acestui instrument transcendental.

Aşadar, Găeşti, orașul în care maestrul Zamfir s-a născut şi a copilărit, “între mirajul de la arsura dealurilor, a verdeții, între cântecul cucilor și al păsărilor și râul Argeș, care curge la câțiva kilometri” precum a subliniat domnia-sa în prima zi a evenimentului cultural, este gazda muzicii de calitate, în cadrul unor concerte riguros structurate şi cu invitaţi de marcă ai scenei naţionale şi internaţionale.

zamfir 3

Din Găeşti, Gheorghe Zamfir a plecat la Bucureşti, iar din Capitală a pornit şi a cucerit lumea.”Mi-am adunat speranțele, trăirile, bucuriile și durerile și am plecat cu ele într-o traistă, cu patru naiuri pe care Fănică Luca mi le-a dat în 1955, când am insistat pe lângă mama mea și tatăl meu să mă lase să mă duc să învăț muzică, pentru că fără muzică nu pot să trăiesc. În 1955, l-am întâlnit pe marele Fănică Luca, care nu era un om învățat, nu știa note muzicale, nu știa solfegii, nu știa să scrie și chiar în perioada aceea l-am învățat să scrie ca să poată pune notele în catalog. Am fost 11 elevi la înscriere și singurul care a absolvit și liceul, cultura generală și Şcoala de muzică, în același timp, am fost eu. Deci, în 1961 am intrat la Conservator cu bursă de stat, pe vremea aceea era un lucru demn de ținut cont. Am parcurs încă cinci ani, după care au urmat doi ani de zile la dirijat de orchestră simfonică și, în 1966, am ajuns dirijor al Ansamblului Ciorcârlia.  La 25 de ani, să mă văd în fața a 350 de artiști, nu era lucru ușor (...). L-am părăsit după patru ani și am început periplul mondial”, a explicat muzicianul Gheorghe Zamfir.

Gheorge Zamfir: „De 25 de ani mă zbat, cu toți miniștrii, cu tot statul românesc“

Cunoscutul naist Gheorghe Zamfir a declarat că de 25 de ani încearcă să convingă autoritățile statului să înființeze o orchestră națională de folclor. De 25 de ani mă zbat, cu toți miniștrii, cu tot statul românesc, cu tot Guvernul să facem o orchestră națională de folclor. Am făcut-o de trei ori, am prezentat-o la Sala Palatului, la Parlament. Succes uluitor, toți plângeau (...), avem înregistrările. Ce s-a întâmplat cu această minunată orchestră de aproape 60 de inși? Am zis: păcat să nu avem ceva care să zguduie din nou omenirea, să devenim tăvălugul omenirii, cum a fost naiul, prin mine, timp de 60 de ani. Nu m-au ascultat. Nu au făcut-o, poate într-o zi o să o facă'', a spus Gheorghe Zamfir.

yamfir 2

Prin urmare, ziua a doua a Festivalului Internațional de Nai “Gheorghe Zamfir” este dedicată muzicii simfonice. Concertul se va desfășura la Casa de Cultură “Dumitru Stanciu” a orașului Găești, începând cu orele 19:30. Maestrul Gheorghe Zamfir, împreună cu invitații săi — naistul Jean Luc Faraux, soprana Irina Baianț, Claudia Iordache și Aydin Yavaș — vor interpreta lucrări din opere celebre și musicaluri, concerte instrumentale sau lucrări ale muzicianului Gheorghe Zamfir, acompaniați de Orchestra Simfonică “Muntenia”, dirijor Daniel Jinga.

Seara de sâmbătă va fi dedicată muzicii din repertoriul pop-simfonic, protagonişti fiind: profesorul Cornel Pană, naistul Costel Enache, Vlad Spătaru, renumita soprană Irina Baianț, Ana Cebotari, dar și celebrul Francesco Napoli. Artiștii vor fi acompaniați de Orchestra Simfonică “Muntenia”, dirijor Daniel Jinga. Duminică se anunţă un regal folcloric, alături de orchestra “Lăutarii” din Chișinău, condusă de Maestrul Nicolae Botgros. Vor urca pe scenă Vlad Spătaru, Vasile Iovu, Costel Pană, Rodica Anghelescu, Daniela Ghiță și, bineînţeles, maestrul Gheorghe Zamfir.

Reamintim că organizatorii manifestării sunt Fundaţia Internaţională de Muzică Gheorghe Zamfir, A.P.C.T.T.R, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al Oraşului Găeşti, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi Institutul Cultural Român. Accesul publicului în Parcul Central, la evenimentele din 3 și 4 septembrie 2016, va fi gratuit.

 

yamfirrr

SURSĂ FOTO: Loreta Popa

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră