GEST EXTREM. Lider al minerilor din Valea Jiului, legat cu lanţuri de poarta minei Lonea

26 Mai 2015
GEST EXTREM. Lider al minerilor din Valea Jiului, legat cu lanţuri de poarta minei Lonea
Vasile Păduraru, liderul sindicaliștilor de la Mina Lonea, a intrat în greva foamei şi s-a legat cu lanţuri de poarta unităţii miniere, în semn de protest față de faptul că guvernanţii nu par a fi interesaţi de soarta Complexului Energetic Hunedoara, dar mai ales a minerilor din Valea Jiului. 
 
Liderul sindicatului "Muntele", Petru Nica, a declarat că Păduraru este nemulțumit de faptul că cei 900 de angajaţi ai exploatării nu vor primi salarii întregi. 
 
"Am vorbit cu el la telefon când a luat această decizie şi am încercat să-l determin să renunţe, însă este supărat că oamenii pe care-i reprezintă nu au un viitor strălucit. Am discutat ieri (luni - n.r.) cu toţi liderii de sindicat problemele grave cu care se confruntă CEH şi am explicat că dinspre Bucureşti nu vin decât decizii de divizare pe partea energetică, se vorbeşte doar despre trecerea minelor pe program de închidere. Din păcate, nu sunt resurse financiare pentru materiale şi piese de schimb ca să se poată realiza producţia de cărbune planificată, astfel că evident oamenii nu vor lua salarii întregi", a spus Nica.
 
În urmă cu patru zile, aproape 2.000 de sindicaliști de la mai multe exploatări miniere, dar și din alte domenii de activitate, au participat la mitingul de protest organizat de Sindicatul Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
 
"De deciziile guvernului depinde soarta celor care lucrează în energie, a celor care muncesc în județul Hunedoara. Fiecare loc de muncă din județul Hunedoara contează. Problemele mineritului nu sunt singulare în țară. Se încearcă închiderea mineritului din Valea Jiului", a afirmat atunci Nica.
 
Liderul sindical a mai spus că oamenii nu trebuie să accepte închiderea minelor. El a arătat că în anul 2014 a fost importat cărbune pentru termocentralele din județul Hunedoara, în condițiile în care producția din Valea Jiului a fost refuzată.
 
Complexul Energetic Hunedoara are datorii de peste 890 milioane lei, iar din acestea, 364 de milioane de lei sunt restanțe la plată care au depășit scadențele. La sfârșitul anului 2014, CEH înregistra pierderi de 356 milioane lei și mai mulți furnizori i-au cerut insolvența. CEH este format din termocentralele Mintia și Paroșeni și din minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea și Vulcan din Valea Jiului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră