Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu și-a desemnat laureații

02 Oct 2015
Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu și-a desemnat laureații
Peste 300 de oameni au fost prezenți joi, 1 octombrie, la Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, unde au fost decernate premiile celei de-a doua ediții a evenimentului care onorează valorile culturii române. Oameni de cultură, reprezentanți ai Academiei Române, diplomați, oameni de afaceri și reprezentanți ai mass-media au participat la Gala de joi seară și au fost alături de cei nouă laureați și de membrii juriului. Cele șapte categorii premiate au fost Muzică, Arhitectură, Arte Plastice, Istorie, Literatură, Teatru și Sculptură. Acestora li s-au adăugat două premii speciale, acordate de Fundația Alexandrion unor oameni remarcabili, care au pus o amprentă importantă asupra domeniilor în care activează.

Astfel, premiul pentru Secțiunea Muzică a fost acordat domnului Marin Cazacu, muzician eminent, violoncelist, solist concertist al Filarmonicii George Enescu, membru al Trio-ului Pro Arte, cu activitate concertistică în Româia, Europa, Asia și cele două Americi.

Arhitectul și profesorul universitar Emil Barbu Popescu este laureatul Secțiunii Arhitectură. La cei 77 de ani, este arhitect cu proiecte pe planșetă și profesor și are, în portofoliu, lucrări de reper în arhitectura românească: Academia de Fotbal de la Mogoașoaia, Casa Olimpismului, Sediul Federaței Române de Fotbal sa Stadionul Sportul Studențesc.

Câștigătorul Secțiunii Arte Plastice este pictorul și graficianul român Sorin Dumitrescu, discipol al părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Academia de Arte din București și membru corespondent al Academiei Românie, din 2006.

Fundația Magazin Istoric a prmit prmeiul pentru categoria Istorie. Magazin Istoric este una dintre cele mai longevive reviste din România. Apărută în anul 1967, a împlinit 48 de ani și a ajuns publicarea a 583 de numere.

Profesor, dramaturg, eseist și poest, Dumitru Radu Popescu a fost laureatul Secțiunii de Literatură, în timp ce Mihai Măniuțiu a câștigat premiul la Teatru. Cea de-a 7-a categorie – Sculptura – l-a avut drept câștigător pe cunoscutul sculptor Ștefan Râmniceanu.

Premiilor speciale au fost acordate de Fundația Alexandrion istoricului Ladislau Gyemant, pentru contribuțiile originale la dezvoltarea școlii de istorie a Transilvaniei și o carieră închinată cercetărilor istorice, dar și col. (rtr.) ing. Dorin Petruț, care a luptat în Irak și s-a sacrifcat pentru protejarea vieții colonelului Allen Brown, șeful de stat major al NTM-I (NATO Training Mission Irak).

“I-am onorat, astfel, pe cei care cred în puterea minților strălucite și a spiritelor înalte, aducând un tribut uriașei moșteniri istorice lăsate de Constantin Brâncoveanu, una dintre figurile emblematice ale spiritualității noastre naționale. Credem cu tărie că este datoria noastră morală să păstrăm acest model în lumina și atenția societății române și de aceea ne-am luat angajamentul de a organiza în fiecare an această Gală prin care onorăm valorile culturii române. Faptul că am avut alături de noi atât de muți oameni este un semnal clar al faătului că încă mai există o șansă pentru cultură și pentru cei care și-au pus viața și cariera în slujba ei”, a declarat dl. Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion.

Ca şi anul trecut, nominalizările, selecţia listei scurte şi decizia asupra câştigătorilor finali au aparţinut unui juriu extern, independent, format din reprezentanţi ai Academiei Române şi condus de Acad. Dan Berindei, Preşedintele Academiei Române. Din juriu au mai făcut parte: Marina Constantinescu, prof. univ. Dana Duma, prof. Filaret Acatrinei, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. arh. Dorin Ştefan, prof. univ. dr. Eugen Negrici, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, Magdalena Popescu-Bedrosian şi Dumitru Constantin (secretarul juriului).

Premiile au constat într-o diplomă onorifică și o statuie care reprezintă imaginea lui Constantin Brâncoveanu, realizată de sculptorul Ioan Bolborea.

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu a fost prezentată de actrița Maia Morgenstern, iar momentele artistice au fost asigurate de ansamblul de copii Mugurașii Brâncoveni, Casandra Maria Hausi și grupul Anton Pann.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră