Misterioasa prăbuşire a lui Gabriel Oprea. De la „prăjiturica“ râvnită de toţi, la inculpat DNA

25 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
Misterioasa prăbuşire a lui Gabriel Oprea. De la „prăjiturica“ râvnită de toţi, la inculpat DNA

 

Şi nu numai. Astăzi, au apărut informaţii noi în dosarul „Coloana oficială“. Mai exact, DNA solicită aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, pe care îl acuză de două infracțiuni de abuz în serviciu în legătură cu utilizarea coloanei oficiale. În acelaşi dosar, apare şi numele procurorului general, Tiberiu Niţu care ar fi beneficiat ilegal de coloana oficială, în baza unui protocol semnat de Oprea. Cu alte cuvinte, s-ar putea vorbi despre o premieră în justiţia românească: procurorul general sesizează Senatul într-un dosar în care este şi el vizat.

 

Tiberiu Nițu a anunțat a astăzi că se abține de la soluționarea solicitării DNA privind sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, urmând ca aceasta să fie realizată de prim-adjunctul său. „Având în vedere obligația de rezervă specifică magistraților și consecvent poziției adoptate întotdeauna în cazul dosarelor aflate în curs de soluționare, Tiberiu Mihail Nițu — procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție- apreciază că nu este oportun să facă niciun fel de declarații în ceea ce privește aspectele de la punctul 2 al comunicatului Direcției Naționale Anticorupție. Totodată, procurorul general dorește să sublinieze faptul că activitatea procurorilor este guvernată de principiul independenței, astfel încât nimeni nu poate interveni în deciziile procurorului de caz", potrivit unui comunicat.

 

Tiberiu Niţu, vizat şi el în dosarul „Coloana oficială“

 

Procurorul general Tiberiu Niţu a folosit coloana oficială fără a avea acest drept, susţin procurorii, potrivit referatului în care se cere aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru, Gabriel Oprea, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu.  Potrivit procedurii,procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al P.I.C.C.J, Tiberiu Niţu, referatul cauzei în vederea sesizării Senatului. Numele lui Tiberiu Niţu apare şi el în referat, din acesta rezultând că nu doar Gabriel Oprea este suspectat că a încălcat legea în privința coloanelor oficiale, ci şi procurorul general al României. Astfel, la a doua infracţiune de abuz în serviciu, Gabriel Oprea este acuzat că a încheiat un protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Niţu, a beneficiat "în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere". Situaţia constituie o premieră în justiţia românească: procurorul general sesizează Senatul într-un dosar în care este şi el vizat.

 

tibberiu nitu

Numele lui Tiberiu Niţu (foto) apare în dosarul „Coloană oficială“ în care Gabriel Oprea este urmărit penal 

 

"La data de 4 aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a înregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la încheierea protocolului de către ministrul Oprea Gabriel, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituții, în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliției rutiere.

 Gabriel Oprea şi vizitele sale în SUA 


„Vicepremierul Oprea a efectuat, la invitația FBI, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, la Washington, unde a avut o serie de întâlniri cu Procurorul General al SUA, cu reprezentanții Departamentului de Justiție, ai principalelor agenții federale de aplicare a legii, cu șeful Comunității de Informații al SUA, care îndeplinește și funcția de consilier principal pe probleme de informații al Președintelui Statelor Unite ale Americii, precum și cu membri ai Senatului american. (...) O oportunitate importantă pentru România să consolideze și să dezvolte relațiile cu SUA, în special în planul stabilității și securității naționale și regionale“, transmitea Oprea pentru presă şi popor. A urmat apoi, la întoarcerea în ţară, o conferinţă de presă în care fostul ministru explica cât de mult înseamnă vizita lui în SUA pentru români şi pentru România: "în urma întrevederilor cu acești înalți oficiali americani s-au desprins două concluzii deosebit de importante pentru România, pentru siguranța și securitatea fiecăruia dintre noi. Prima veste bună se referă la regimul vizelor pentru Statele Unite ale Americii, iar a doua, pe care o consider și mai relevantă, în contextul geopolitic complicat din jurul țării noastre, vizează sporirea garanțiilor de securitate pentru România. Pe durata fiecăreia dintre întrevederi am primit mesaje foarte încurajatoare și apreciative față de ceea ce înseamnă relația pe care România o are cu SUA, prin Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. În actualul context de securitate, este o oportunitate importantă pentru România să consolideze și să dezvolte aceste relații, în special în planul stabilității și securității naționale și regionale", a spus Oprea, într-o declarație de presă susținută la sediul MAI. Cu alte cuvine, Gabriel Oprea era, în termeni populari, pe cai mari.

UNPR şi vremea lui Gabriel Oprea


Dincolo de asta, partidul condus de Gabriel Oprea, UNPR, era la mare căutare. Curtat când de Alina Gorghiu, când de Victor Ponta, invitat deseori pe la Cotroceni, Gabriel Oprea părea să aibă la el zarurile câştigătoare. Era un fel de prăjiturică de pe tort. Dorită de toţi, adulată de unii şi cel puţin, oficial, curtată de alţii. Bineînţeles, cu intererul naţional mereu la purtător, căci acela era în acea perioada laitmotivul domnului Oprea.

 

Citiţi şi: Dosarul „COLOANA OFICIALĂ“ privind moartea lui Bogdan Gigină, preluat de Parchetul General. Suspiciuni de ABUZ ÎN SERVICIU pentru Gabriel Oprea

Citiţi şi: Gabriel Oprea va fi audiat ca martor în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină: „Unde am fost se va dovedi la Parchet (...) nu avem nimic de ascuns, eram la serviciu“

 

Moartea lui Bogdabn Gigină a deschis „Cutia Pandorei“ privind folosirea coloanelor oficiale

 

oprea gigina

Poliţistul Bogdan Gigină (foto stânga), a cărui moarte a deschis Cutia Pandorei în ceea ce priveşte folosirea coloanelor oficiale de către demnitari 


Proaspăt întors din  SUA, iată că au început şi necazurile pentru Gabriel Oprea. Pe 20 octombrie  poliţistul care îi deschidea coloana oficială lui Oprea, a căzut cu motocicleta pe care o conducea într-o groapă din carosabil, pe bd. Știrbei Vodă, pierzându-şi viaţa.  Deşi timp de trei zile nici Gabriel Oprea, nici Biroul de Presă de la Poliţia Capitalei nu au apărut cu vreun punct de vedere privind tragedia. Poliția Capitalei a anunțat ulterior că polițistul se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. "Polițistul Bogdan Cosmin Gigină se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în București, asigurând deplasarea în siguranță a coloanei oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic", preciza sursa citată. 

Tragedia poliţistului Bogdan Gigină a deschis „Cutia Pandorei“ privind folosirea abuzivă a coloanei oficiale de către demnitari. Aşadar, a apărut imediat întrebarea dacă Gabriel Oprea avea voie să folosească, în acea zi, coloana oficială şi care era urgenţa misiunii. 

În luna noiembrie, dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină a fost preluat de Parchetul General, după ce Parchetul Capitalei şi-a declinat competenţa, ţinând cont de funcţia persoanei implicate, mai exact ministrul Gabriel Oprea, existâd, la acea vreme, suspiciuni că ministrul Oprea ar fi abuzat de coloana oficială atunci când a avut loc acest accident.
"Având în vedere relatările recente din mass media, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu, la 29 octombrie, cu privire la posibile încălcări ale dispozițiilor procedurale referitoare la competența de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale, în dosarul vizând decesul subinspectorului de poliție Bogdan Gigină, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Lucrarea a fost înregistrată la Direcția de inspecție judiciară pentru procurori", preciza Inspecția Judiciară într-un comunicat.

 

Citiţi şi: AUTOSESIZARE a Inspecţiei Judiciare în dosarul morţii poliţistului Gigină. Posibile încălcări ale dispoziţiilor procedurale


Dosar penal pentru ucidere din culpă


Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal în cazul decesului polițistului Bogdan Gigină, sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă. Au urmat audierea mai multor persoane, printre care şi Gabriel Oprea. „Eram în timpul serviciului, îmi făceam datoria. Veneam de la o instituție a statului român. Am declarat aceste lucruri, nu am voie să spun mai mult decât am declarat. N-am avut nimic în plus față de ceilalți miniștri de Interne. N-am avut anul acesta nicio zi de concediu, am muncit de dimineața până seara într-un context greu de securitate. Am avut mai multe deplasări. Ori de câte ori voi fi chemat la Parchet, voi declara. Am trimis toate documentele. Și vreau să știți că în toată activitatea mea de ministru sau de vicepremier nu am încălcat legea", a declarat vicepremierul Oprea după ce a fost audiat.

În dosar, au mai fost audiați șoferul care conducea mașina în care s-a aflat Gabriel Oprea, aghiotantul acestuia, dar și alte persoane care aveau cunoștință despre împrejurările concrete în care s-a produs incidentul, respectiv polițiștii din coloană și cei aflați în intersecție, muncitorii care efectuau lucrările de reparații, precum și alți martori oculari aflați în zonă. În cadrul anchetei se vehiculează informaţia că, de la începutul anului, ministrul Gabriel Oprea a făcut peste 1.500 de drumuri însoţit de coloană oficială. La dosarul cauzei nu ar fi însă o adresă a MAI prin care să se spună la câte misiuni urgente a participat maşina desemnată lui Gabriel Oprea, anchetatorii considerând că o astfel de informaţie nu este relevantă la acest moment.

Ce declara Ponta când premier 


Fostul premier Victor Ponta declara, imediat după tragedia din octombrie, că ceea ce se întâmplă în cazul lui Gabriel Oprea reprezintă o lecţie pentru toţi, adăugând că ministrul era chemat în fiecare dimineaţă de Klaus Iohannis să rupă coaliţia. "Strict politic cred că e o lecţie foarte bună pentru toţi şi pentru domnul Oprea. Îmi aduc aminte că, în fiecare dimineață, îl chema Klaus Iohannis să-i spună să rupă coaliţia să-l pună prim-ministru. După aceea, venea doamna Gorghiu la Ministerul de Interne, la cafea, după aia Predoiu înălţa nişte ode prin presă. Eh, mai bine...", declara Ponta.

Ce a declarat Ponta astăzi: "Eu vreau să-i fie bine, nu vreau să-i fac rău"

 

Citiţi şi: Procurorul general Niţu se abţine în dosarul lui Oprea

 

Citiţi şi: Dosar penal la DNA. Şefii mai multor instituţii „în corzi“ după folosirea COLOANELOR OFICIALE. Cine sunt cei vizaţi

 

Victor Ponta a refuzat însă, astăzi, să comenteze anchetarea lui Gabriel Oprea, susținând că orice comentariu ar face pe tema solicitării DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului vicepremier i-ar face rău acestuia. "Gabi Oprea îmi este și prieten și mi-a fost un partener foarte loial în tot ceea ce am făcut. Cred că, dacă fac vreun comentariu acum, nu pot decât să îi fac rău", a afirmat Victor Ponta într-un interviu. Întrebat dacă Oprea decontează în prezent faptul că i-a fost un partener politic loial, Victor Ponta a spus: "Repet, cred că orice comentariu pe care eu îl fac spunând și asumându-mi faptul că-mi este și prieten și mi-a fost și un partener politic corect și loial nu poate decât să-i facă rău". "Eu vreau să-i fie bine, nu vreau să-i fac rău", a mai spus Ponta.

Gabriel Oprea reacţionează: „Mă consider nevinovat“

 

coloana ofixcialaaa

Gabriel Oprea reacționează după ce șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului privind încuviințarea urmăririi penale față de fostul ministru al Afacerilor Interne.  Președintele UNPR spune că este nevinovat, că va susține demersurile pentru aflarea adevărului, dar și că nu va îngreuna mersul anchetei. „Am respectat legile României în toată activitatea mea și le respect în continuare. Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devrme sau mai târziu. Este o obligație profesională să verifice orice suspiciuni de încălcare a legii. Beneficiez de prezumția de nevinovăție. Am sprijinit justiția și activitatea DNA pe tot parcursul activității mele. Chiar dacă eu sunt cel vizat, voi sprijini în continuare aceste instituții, voi susține demersurile pentru aflarea adevărului, nu voi îngreuna mersul anchetei și îmi voi apăra drepturile uzând de toate pârghiile și mecanismele la dispoziția oricărui cetățean“, a precizat Oprea. Dacă acuzaţiile care i se aduc lui Gabriel Oprea se dovedesc a fi fondate, fostul ministru de Interne riscă pe încadrarea de abuz în serviciu între 2 şi 7 ani de închisoare. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră