ULTIMA ORĂ. Gabriel Berca, fost ministru de Interne, reţinut de DNA Bacău. De ce este acuzat ministrul care a stat 78 de zile la conducerea Internelor

23 Iul 2015
ULTIMA ORĂ. Gabriel Berca, fost ministru de Interne, reţinut de DNA Bacău. De ce este acuzat ministrul care a stat 78 de zile la conducerea Internelor
UPDATE. Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost reținut astăzi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Bacău, potrivit unor surse judiciare. Acesta este  acuzat de trafic de influenţă în perioada 2010-2012, după ce ar fi primit 180.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai Guvernului să atribuie bani unei primării.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 iulie 2015 ora 12.50 și până la data de 24 iulie 2015, ora 12.50, a inculpatului BERCA GABRIEL, senator în Parlamentul României, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Ce spun procurorii DNA 

„În perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.
Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unității administrativ-teritoriale“. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului Berca Gabriel i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 24 iulie 2015, Curţii de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Fostul ministrul de Interne Gabriel Berca a fost audiat astăzi la Direcția Națională Anticorupție Bacău. Potrivit unor surse judiciare, Gabriel Berca, este cercetat pentru trafic de influență din perioada 2010-2012.  Reamintim că Berca s-a aflat la conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru 78 de zile, mai exact din 9 februarie 2012 până pe  27 aprilie 2012, odată cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu. A fost apoi  consilier prezidenţial, până în 2014.

De ce este acuzat Berca 

Fostul ministru Gabriel Berca este acuzat că în perioada 2010-2012, prin intermediul unui deputat, la acea vreme, Mihai Banu, ar fi  primit de la patronul unei firme din Bacău peste 180 de mii de euro. Banii au fost dați de Viorel Rusu, unul dintre reprezentanții firmei, în mai multe tranșe, urmând ca Berca să folosească o parte din sumă pentru PDL, partidul din care făcea parte. În schimb, fostul ministru Gabriel Berca, susțin anchetatorii DNA. „în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a Partidului Democrat Liberal trebuia să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei comunei Ardeoani jud. Bacău, necesare achitării lucrărilor de construcţie în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei executate în beneficiul comunei  de acea firmă“, precizează sursele citate.

Cine este Gabriel Berca 

Gabriel Berca este inginer, licenţiat în 1994 al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor al Universităţii Politehnice din Bucureşti. Înainte de a intra în administraţia de stat a lucrat ca inginer proiectant (1995-2000 la SC Robinete SA), director de marketing al publicaţiei Monitorul de Bacău (2000), director de vânzări la firma SC Prod Cressus SA (2001-2004), iar în 2004 a fost consilier al directorului general al SC CET SA din Bacău. În 2005, după ce a devenit prefect de Bacău, a absolvit cursuri de formare specializată la Institutul Naţional de Administraţie (INA) din Bucureşti şi la Şcoala Naţională de Administraţie ENA din Paris, Franţa. A urmat în 2006-2007 cursurile unui master în domeniul Management şi Legislaţie, la Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră