Fostul președinte Ion Iliescu, operat cu succes la Institutul de Boli Cardiovasculare

02 Apr 2019 | scris de A.V.
Fostul președinte Ion Iliescu, operat cu succes la Institutul de Boli Cardiovasculare

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a fost supus luni unei intervenţii chirurgicale cu un rezultat final foarte bun, informează Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. C.C. Iliescu", citat de AGERPRES.

"În după-amiaza zilei de 1 aprilie, domnul Ion Iliescu, fost preşedinte al României, a fost adus prin transfer de la Spitalul Elias la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare 'Prof. C.C. Iliescu' cu diagnosticul de pericardită lichidiană - tamponadă cardiacă. După evaluare şi pregătire preoperatorie pacientul a fost supus unei intervenţii chirurgicale cu un rezultat final foarte bun", precizează reprezentanţii spitalului, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în prezent Ion Iliescu se află în perioada postoperatorie imediată în secţia ATI a institutului, este stabil şi "în afara unui pericol iminent". 

Pericardita este o inflamaţie a pericardului, care este un înveliș subțire, format din două membrane: una externă fibroasă, pericardul pariental, și alta internă, pericardul visceral– care acoperă inima.

Aceste două membrane delimitează cavitatea pericardică în care se găsește o cantitate de lichid pericardic de aproximativ, 30 – 50 ml, care are o compoziție de electroliți similară sângelui, dar cu mai puține proteine.

Pericardita se poate trata, dar este esențial de stabilit forma clinică (acută sau cronică), cauza pericarditei și consecințele anatomice și hemodinamice ale inflamației pericardice.

Care sunt cauzele care determină apariția pericarditei?
1) cauze infecțioase:

virale;
bacteriene;
fungice;
parazitare;
tuberculoase.
    Cele mai frecvente sunt: infecțile cu virusuri (adenovirusurile; coxackie; echovirusuri). Pericarditele virale sunt precedate sau însoțite de episoade febrile.

2) cauze neinfecțioase:

post-infarct miocardic acut;
în cadrul unor patologii neoplazice;
în disecția de aortă (se acumulează sânge în cavitatea pericardică = hemopericard);
în tuberculoză;
în insuficiența renală (uremie);
în traumatisme sau intervenții chirurgicale la nivelul toracelui;
în tratament de lungă durată cu: tuberculostatice (Hidrazida), citostatice (Doxorubicina);
în boli autoimune: lupus eritematos sistemic, artrita reumatoidă;
în cadrul unui mixedem (hipotiroidism decompensat, în stadiu avansat);
postiradiere toracică.

3) Cauze idiopatice– nu au o cauză bine cunoscută.

În pericardita acută este vorba de inflamația pericardului cu sau fără revărsat lichidian (pericardita exsudativă sau fibrinoasă). Prezența de lichid în cantitate mare poate conduce chiar la sindromul de tamponadă cardiacă cu insuficiență cardiacă acută.

Dacă acumularea de lichid este rapidă– pacientul va prezenta senzație de presiune toracică; senzație de sufocare; dificultate la înghițire; sughiț. Iar în formele cu volum lichidian mare sunt prezente semne de tamponadă cardiacă:

+ triada lui Beck (triada “inimii liniștite”): creșterea presiunii venoase, scăderea TA, cord mic și liniștit (pulsații slabe);
semne de hipertensiune venoasă sistemică: jugulare turgescente (predominant în inspir), hepatomegalie;
apariția pulsului paradoxal (reducerea amplitudinii în inspir).

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră