Sindicatul mondial al jucătorilor reacționează după moartea lui Ekeng. "Se putea evita tragedia?"

09 Mai 2016 | scris de Veronica Micu
Sindicatul mondial al jucătorilor reacționează după moartea lui Ekeng.

"Deşi este încă prermatur să se tragă vreo concluzie în urma acestui tragic accident, având în vedere că poliţia continuă să investigheze cauzele incidentului, este clar că, în unele cluburi româneşti, s-au mai semnalat cazuri de neglijenţă în privinţa serviciilor medicale”, se arată într-o declaraţie a FIFPro.

FIFPro precizează că sindicatul român, care este membru al organizaţiei, a cerut încă din anul 2012 FRF să oblige cluburile să aibă ambulanţe complet echipate la toate meciurile oficiale sau amicale.

Cererea a survenit după ce, în august 2012, un tânăr şi promiţător jucător nigerian, Henry Chinonso Ihelewere, în vârstă de 21 de ani, a intrat în colaps, suferind un atac de cord în timpul unui meci din divizia a doua.

Citeşte şi: Se putea evita tragedia? Suporterii dinamovişti acuză: "Doctoriţa mânca seminţe şi fuma!" (VIDEO)

Reacția FC Dinamo în cazul Ekeng. "Am contractat trei ambulanțe pentru acest meci"

Medicul lui Dinamo se apără: Ce resuscitare sa faci dacă avea puls?

Dr. Alis Grasu, în cazul Ekeng: În momentul în care s-a prăbuşit, nimeni nu l-a evaluat conform protocolului

Dosar penal in rem în cazul morţii fotablistului Patrick Ekeng

Preşedintele AFAN, după moartea lui Ekeng: Sunt scârbit de fotbalul din România

Potrivit declaraţiilor lui Emilian Hulubei, preşedintele sindicatului român al jucătorilor, AFAN, nu a fost niciodată adoptat un plan în această privinţă. "În schimb, cluburilor din cele trei divizii li s-a permis să dispună de ambulanţe în stare de alertă, dar dotate cu un minim de aparatură”, a adăugat FIFPro.

Hulubei a mai spus că, la Bucureşti, Ekeng fusese supus controlului medical cerut pentru jucătorii din România, dar există probe din care reiese că cluburile din afara capitalei nu fac asemenea controale pentru a economisi bani.

Astăzi, Patrick Ekeng va fi supus unei autopsii, iar ministerul român de Interne a anunţat că firma privată de ambulanţe care l-a transportat pe jucător la spital va fi supusă unei anchete pentru a se constata dacă ambulanţa respectivă era echipată cu o aparatură conformă normelor în vigoare şi dacă personalul era suficient de calificat.

"Blestemat"

Potrivit declaraţiilor lui Cristian Pandrea, medic la un spital din Bucureşti aflat în apropierea stadiunului Dinamo, în ambulanţă nu s-a încercat resuscitarea jucătorului. „Nu este pentru prima oară când pe un teren de fotbal se întâmplă un asemenea incident. Cauzele pot fi numeroase, iar ele vor fi dezvăluite în urma unor teste ulterioare”, a declarat Pandrea agenţei Agerpres.

Secretarul general al FIFPro, Theo van Seggelen, a declarat că decesul lui Ekeng este „pur şi simplu şocant”.

„După ce autorităţile locale îşi vor definitiva ancheta, aşteptăm nişte răspunsuri pentru a putea să ne dăm seama dacă această tragedie putea fi evitată”, a mai spus van Seggelen.

Patrick Ekeng şi-a început cariera în fosta echipă a giganţilor africani Canon Yaoundé şi a venit la Dinamo în luna ianuarie, după mai multe sezoane în Franţa, în special la Le Mans, o echipă din Liga 2.
El a jucat pentru Le Mans între anii 2009 – 2013, după care a fost împrumutat la Rodez, o altă echipă franceză. În 2013, el s-a alăturat clubului elveţian Lausanne-Sport, iar apoi, în anul următor, a jucat la Cordoba, o echipă nou promovată în La Liga din Spania. În Camerun, Ekeng a debutat în ianuarie 2015 şi a fost jucător titular la ediţia din 2015 a Cupei Africane a Naţiunilor, unde echipa sa, Indomitable Lions, a fost eliminată în grupe.

Ekeng, 26 de ani, s-a prăbuşit vineri seară pe teren, în timpul meciului Dinamo - Viitorul Constanța. Fotbalistul a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, însă, deşi zece medici s-au luptat pentru a-l readuce la viaţă, Ekeng nu a răspuns la manevrele de resuscitare.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră