Fenomen astronomic unic în ultimii 70 de ani! Vom mai vedea asta în 2034 (VIDEO)

14 Noi 2016 | scris de Veronica Micu
Fenomen astronomic unic în ultimii 70 de ani! Vom mai vedea asta în 2034 (VIDEO)

Potrivit specialiștilor, Luna se va apropia de Pământ mai mult decât a fost vreodată în ultimii aproape 70 de ani. NASA a denumit acest fenomen ”super-extra-Luna”.

Faza de Lună Plină se produce astăzi, la ora 15.54, potrivit Observatorului Astronomic Amiral "Vasile Urseanu". Ea va fi vizibilă, odată cu lăsarea întunericului, în toată lumea.

O super-Lună poate fi cu până la 14% mai mare și cu 30% mai luminoasă decât o Lună obișnuită la perigeul său. Acest fenomen se repetă o dată la un an și 48 de zile.

Însă, astăzi, astrul se va afla la ”doar” 356.509 km distanță de Pământ, potrivit NASA.

Fenomenul de Super Lună, denumit şi ”Lună la perigeu”, se produce datorită orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, când acesta ajunge pe orbită la cea mai mică distanţă faţă de Pământ.

În acel moment, Luna se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de Terra decât atunci când se află la ”apogeu” - punctul cel mai îndepărtat de pe orbita sa faţă de Terra.

În 15 noiembrie, Luna va fi chiar printre stelele roiului Hyade împreună cu cea mai strălucitoare stea din această constelaţie, Taurus.

Ce spune credinţa populară

Evenimentele astronomice au fost însă interpretate în credinţa populară. Oamenii satului ţin şi astăzi cont de superstiţii când vine vorba să se întâmple ceva pe cer.

Se spune că eclipsă, trebuie să eviţi să mănânci mâncare gătită. Excepţie fac gravidele, copiii şi oamenii bolnavi.

Ca să îţi menţii aura curată, nepătată de eclipsă, fie ea de Soare sau de Lună, e bine să spui rugăciuni sau să te gândeşti la Dumnezeu şi la cele sfinte. O veche tradiţie le recomandă femeilor însărcinate să nu iasă din casă fără să poarte lenjerie roşie, la care se ataşează un ac de siguranţă.

Această tradiţie datează încă din perioada mayaşă, când se credea că o eclipsă poate afecta sarcina şi să creeze probleme la naştere. O altă superstiţie despre eclipsă le interzice femeilor gravide să coasă şi să taie legume şi zarzavaturi, în decursul unei eclipse.

Specialiştii în astrologie spun că acest eveniment unic ne va influenţa starea fizică şi emoţională. Prin urmare, sensibilitatea emoţională exacerbată, insomniile sau răul fizic sunt normale în această perioadă, mai spun specialiştii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră