Dan Adamescu, CAUȚIUNE URIAȘĂ în dosarul Astra: 40 milioane de lei!

07 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
Dan Adamescu, CAUȚIUNE URIAȘĂ în dosarul Astra: 40 milioane de lei!

Potrivit DNA, omul de afaceri trebuie să plătească o cauțiune de 40 de milioane de lei, adică circa 10 milioane de euro. Adamescu are zece zile la dispoziţie pentru a depune această sumă, în caz contrar riscând arestul.

Președintele Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra este cercetat pentru abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

"În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei.

Concret, acţiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că:

- a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare ale societăţii de asigurare ASTRA, resurse necesare desfăşurării activităţii sale autorizate.
- a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, în calitate de cesionar, prin care s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6%/an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.
- a transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal și, pe cale de consecință, a distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare", susțin procurorii anticorupție.

CITEȘTE ÎNTREG COMUNICATUL DNA

Dan Adamescu s-a prezentat, în această dimineață, la Direcția Națională Anticorupție, pentru a fi audiat în legătură cu falimentul societății Astra, prejudiciul fiind estimat la peste 700 milioane lei. Surse citate de Agerpres susțin că Adamescu are calitatea de suspect.

Falimentul Astra a fost declarat la sfârșitul anului trecut, la solicitarea Autorității de Supraveghere Financiară.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră