Facebook: "Nou mod prin care proxeneții răpesc femei!", banala postare care a creat o mare isterie!

10 Mai 2015
Facebook:
Un banal mesaj postat pe Facebook a reușit să stârnească teamă și spaimă prin îndărătnicia cu care utilizatorii l-au răspândit de-a lungul și de-a latul rețelei de socializare.

Ponderea internetului ca sursă de informare a publicului devine din ce în ce mai importantă. Din păcate, expresia "S-a dat și la televizor!", folosită ca ultim argument, se transformă în zilele noastre în "Am văzut și pe internet!", uitându-se faptul că accesul liber la aceste informații nu garantează și veridicitatea acestora.

De vreo trei zile, internetul românesc se zbuciumă din cauza răspândirii unei așa-zise avertizări, prin care doamnele și domnișoarele sunt atenționate să nu care cumva să se manifeste sentimental și să ajute un țânc ce pare că s-a rătăcit în drumul spre casă și plânge de sare cămașa de pe el.

Mai mult, site-uri cu mare vizibilitate în România, preiau informația și îi conferă credibilitate - "un anunţ pe Facebook a creat panică în România. În mesajul respectiv este prezentat cel mai nou mod prin care acționează proxeneții pentru a răpi femei".

Mesajul postat pe Facebook, la care se face referire și care s-a răspândit în media socială, adunând 385 de like-uri și peste 10,500 de share-uri, este următorul:
“ATENȚIE tuturor fetelor şi femeilor!!! Dacă plecaţi singure de acasă, de la școală, birou sau oriunde și vă întâlniţi cu un copil plângând care deține o bucată de hârtie cu o adresă pe ea, NU ÎL ÎNSOŢIŢI LA ADRESA ACEEA!
Duceţi-l direct la prima secție de poliție din apropiere, pentru că acest lucru este noul mod de racolare al proxeneţilor!!! Avertizaţi-vă toate cunoştiinţele! Nu e o glumă!”.

Un print-screen al postului este prezentat drept argument. Imaginea este desigur un crop, din care nu se remarcă cine l-a postat și când a făcut-o.

Verificarea e simplă, o banală căutare pe google: "ATENȚIE tuturor fetelor și femeilor!!! Facebook".
Rezultatul, prezentat în imaginea următoare, dovedește că postarea a fost făcută pe pagina de Facebook Rechin.ro la data de 10 decembrie 2014 și că, din momentul acela, nu a reușit să adune decât 19 like-uri.



Despre credibilitatea unei astfel de surse nici măcar nu se poate aduce vorba, pagina are 19k de like-uri, iar in caseta de căutare de pe site-ul respectiv se poate citi "caută o tâmpenie".



Înainte de a răspândi mesaje de acest tip, și de a crea o panică și un stres inutil, că ș-așa, viața nu e deloc ușoară pentru mulți dintre noi, aveți grijă ca sursa citată să fie una oficială, în acest caz, poliția!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră