Europol AVERTIZEAZĂ: ISIS pregătește noi atentate în Europa. Poate ataca oricând și oriunde!

25 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
Europol AVERTIZEAZĂ: ISIS pregătește noi atentate în Europa. Poate ataca oricând și oriunde!

Directorul Europol, Rob Wainwright, avertizează că ISIS pregătește noi atacuri în țări membre UE.

"ISIS pregătește noi atacuri în state membre ale UE, în special în Franța", se arată în raportul prezentat de Wainwright cu ocazia lansării oficiale la Amsterdam a unui nou Centru European de Contraterorism.

Potrivit raportului, o bună parte a jihadiștilor au avut probleme psihice înainte de a se alătura ISIS.

Analiștii Europol avertizează asupra faptului că ISIS și-a dezvoltat capacitatea de a ataca oricând și oriunde.

ISIS a publicat duminică o înregistrare video care îi pune în scenă, postum, pe cei nouă autori ai atentatelor care au făcut 130 de morți pe 13 noiembrie la Paris și în care îi amenință pe liderii țărilor din cadrul "coaliției" antijihadiste, inclusiv pe premierul britanic David Cameron.

Înregistrarea video, publicată sub titlul "Omorâți-i acolo unde-i întâlniți", îi arată pe jihadiști în timp ce decapitează și execută prin împușcare persoane prezentate ca fiind ostatici.

Mulți dintre teroriști vorbesc în arabă și franceză, spunând că mesajul lor "este adresat tuturor țărilor participante la coaliția" antijihadistă condusă de Statele Unite care a intervenit din septembrie 2014 împotriva SI în Siria și Irak.

Înregistrarea video arată, de asemenea, o fotografie a premierului britanic David Cameron, însoțită de o frază în engleză afirmând că "oricine se va așeza de partea necredincioșilor va fi ținta săbiilor noastre".

Atacuri dejucate în Franța

Ieri, ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve a declarat că numeroase atacuri similare celor comise la Paris. Numai anul trecut au fost prevenite 11 atacuri de tipul atentatelor teroriste din capitala franceză, comise pe 13 noiembrie 2015 și soldate cu 130 de morți și sute de răniți.

"Unul dintre atacuri ar fi vizat un concert, iar altele ar fi urmat să aibă loc împotriva civililor francezi și să producă numeroase victime pe străzi", a spus Cazeneuve pentru postul public francez de televiziune.

Vineri, președintele François Hollande a anunțat că va solicita parlamentului francez să extindă cu trei luni starea de urgență, până la finalul lunii mai 2016.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră