UPDATE. Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, propusă premier. Calculele PSD

16 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, propusă premier. Calculele PSD

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis marţi, cu majoritate de voturi, nominalizarea europarlamentarului PSD Viorica Dăncilă, pentru postul de premier, după ce Mihai Fifor şi Ecaterina Andronescu au refuzat oferta partidului pentru această funcţie. PSD speră ca prin această nominalizare să-l înmoaie pe Iohannis, argumentul forte fiind preluarea de către România a preşedinţiei semestriale a UE, de la 1 ianuarie 2019.

Viorica Dăncilă, 54 de ani, este preşedinta organizaţiei de femei a PSD şi o apropiată a liderului PSD, Liviu Dragnea. Ea vine din judeţul Teleorman, acolo unde a deţinut funcţia de lider al Organizaţiei de Femei PSD Videle şi a fost consilier judeţean. Este membră PSD din 1996.

Viorica Dăncilă este eurodeputat, membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Ea a mai avut un mandat de europarlamentar între 2009-2014 şi este şeful delegaţiei europarlamentarilor PSD în Parlamentul European, 

"M-am bucurat foarte mult în primul rând că e vorba de o femeie, e şefa organizaţiei de femei din PSD. Sunt convinsă că e o alegere foarte bună. Este foarte apropiată de partid", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Dumitrul Buzatu, liderul PSD Vaslui, a declarat marţi, după şedinţa CEx, că social democraţii au votat cu majoritate de voturi nominalizarea Viorică Dăncilă pentru funcţia de premier, după ce Ecaterina Andronescu a refuzat propunerea. Şi Petre Daea a fost o variantă discutată.

"Nu am propus-o eu. Ecaterina Andronescu a refuzat exprimându-şi şi susţinerea pentru doamna Dăncilă. (...) Ne pregătim de o guvernare mai lungă. După felul în care s-au exprimat colegii se poate observa un sprijin unanim pentru premierul desemnat azi", a declarat Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, conform mediafax.ro.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat după şedinţa CEx, într-o conferinţă de presă, că Viorica Dăncilă a fost propusă de Nicolae Bădălău, şi că la vot a primit doar o abţinere, fiind susţinută de aproape toţi membrii CEx. 

Dragnea a descris-o pe Dăncilă ca fiind un europarlamentar respectat la Bruxelles, cu rela'ii foarte bune,  o femeie civilizată, neconflcituală, deosebit de comunicativă, în relaţii bune cu oficialii din Comisia Europeană. De asemenea liderul PSD a susţinut că Dăncilă e foarte respectata în partid şi nu a avut nici un conflict cu nimeni.

"Pentru noi reprezintă şi un semnal pentru Bruxelles pentru că se simte nevoia ca relaţiile guvernului cu CE să fie mult mai bune, să aibă întâlniri mai dese. Faptul că îi cunoaşte pe oficialii de la Bruxelles, procedurile, o va ajuta foarte mult, pe noi şi pe preşedintele României, ca pregătirile pentru preluarea preşedinţiei UE să fie foarte bune", a spus Dragnea.

Liderul PSD a susţinut totodată că vor avea loc discuţii pentru fiecare candidat la funcţia de membru al guvernului, iar Viorica Dăncilă va avea un punct de vedere foarte important în desemnarea acestora. “În orice partid, componenţa guvernului se discută in interiorul structurilor, dar orice premier are drept de veto în final”, a adăugat el.

Dragnea a dat de înţeles că nu toţi miniştri actuali se vor mai regăsi în viitorul guvern. "Fiecare ministru va fi analizat. Există posibilitatea ca o parte dintre ei să continue. Dacă vom decide să îi propunem doamnei Dăncilă ca un membru actual să rămână va fi după ce vom avea argumente serioase. Va fi după o discuţie poate pentru unii dureroasă, dar necesară", a afirmat Dragnea.

El a mai spus că Viorica Dăncilă l-a rugat să transmită presei că îşi cere scuze, dar nu doreşte să ţină nicio conferinţă de presă, lucru pe care îl va face doar dacă preşedintele Iohannis o va desemna premier.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră