Europa moare încet. Situația în România este de-a dreptul înfricoșătoare! Vezi harta morții si a vieții!

24 Iun 2015
Europa moare încet. Situația în România este de-a dreptul înfricoșătoare! Vezi harta morții si a vieții!
Populația Europei este în scădere, s-a mai spus, dar situația nu este uniformă. Un studiu german arată că natalitatea tinde să devină o problemă majoră ân unele părți ale Europei. Printre aceste părți regăsim și România.

Harta din imagine, relizată de Institudul federal german pentru construcție compară cifrele din 2011 cu cele din 2001. Suprafețele colorate în verde arată populații în creștere; suprafețele maron arată țări cu o natalitate profund negativă.

Fenomenul analizat arată că Europa se „americanizează”. Pe scurt, există o migrație a populației către marele centre urbane. Acolo natalitatea este în creștere în vreme ce în zonele rurale populația îmbătrânește iar sporul devine negativ.

Sunt țări care o duc bine. Marea Britanie, Scoția, Țara Galilor, Irlanda au înregistrat creșteri. Dintre acestea, Irlanda are cel mai pun scor, 2,1. Peste media din UE.

Populația Franței este și ea pe plus. Acest lucru se datorează atât fertilității, cât și imigrării. Aparte pentru Franța este că nu se întâlnește migrația dinspre rural către urban. Sistemul de transport bine pus la punct explică de ce familiile au ales să locuiască în continuare în zonele rurale.

În Spania, sporul este negativ ân special în jurul Madridului și de-a lungul coastelor. Pe ansamblu, populația Spaniei este în declin
Mutații au loc și în Germania. Populația din fosta Germanie de Est este în declin, iar acesta este mai accentuat decât cel al Germaniei de Vest. Cum treci granița, în Polonia, sporul devine brusc pozitiv.

În fine, cel mai rău o duc țările blocului estic. Nu toate. Polonia este excepția. România, în schimb, stă la fel de rău ca Ungaria, în timp ce țările cele mai afectate par a fi Albania, Macedonia și o parte e Greciei, pe de-o parte, dar și fostele State Baltice, pe de alta. Pentru noi, un record negativ pare a fi zona din jurul Dunării pe care o împărțim cu vecinii bulgari.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră