Europa, lovită de furtuni şi tornade (VIDEO)

09 Iul 2015
Europa, lovită de furtuni şi tornade (VIDEO)
 După canicula care a traversat întreaga Europă, a venit și vremea furtunilor violente, ba chiar a tornadelor. Furtuni în Franța, grindină care a afectat locuințele oamenilor, copaci smulși din rădăcini și prăbușiți pe cablurile electrice, dar și pe mașini, în Germania și în Polonia. Mii de persoane sunt lipsite de curent electric. Furtunile abătute asupra vestului Europei au ucis doi oameni; au rănit zeci de persoane şi au provocat pagube materiale greu de evaluat.

Valul de căldură care a topit Europa timp de câteva zile a dispărut în câteva ore în Ungaria, fiind urmat de ploi torenţiale şi căderi de grindină.

Capul de afiș îl deține însă tornada care s-a abătut în regiunea Veneției, care a provocat moartea unei persoane, rănirea câtorva zeci și pagube materiale importante, încă în curs de evaluare. Numărul persoanelor evacuate depășește 100.

Şi în Ungaria a murit un om şi 30 au fost răniţi. Copacii dezrădăcinaţi de rafalele de vânt au blocat drumuri, au distrus maşini şi au avariat acoperişurile caselor. Apa a inundat pivniţele. Mai multe incendii au fost provocate de trăznete. Pompierii au fost în alertă permanentă şi au răspuns la peste 3.500 de solicitări. Temperatura a scăzut într-o singură oră cu 10 grade Celsius.

Aceeaşi situaţie şi în Austria: furtunile şi ploile totenţiale au provocat pagube serioase în regiuni întinse. Aici, scăderile de temperatură au fost şi mai accentuate: 15 grade Celsius într-o oră.

Câteva localităţi au fost inundate în altele apa a pătruns doar în pivniţe. Circulaţia rutieră a fost haotică. Multe şosele au fost blocate din cauza pomilor căzuţi. Pe autostrada Semmering, maşinile au rămas în tuneluri în timpul căderilor de grindină, iar treficul a fost blocat pe sute de kilometri.

Sudul ţării a fost lovit în mai multe rânduri de căderi de grindină violente. O localiatete mică, de la graniţa cu Slovenia, cu 600 de locuitori a fost îngropată sub gheaţă. (M.C)


 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră