Eurobank negociază cu Banca Transilvania pentru a-şi vinde filialele din România

15 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Eurobank negociază cu Banca Transilvania pentru a-şi vinde filialele din România

Eurobank este în discuție cu Banca Transilvania pentru a-și vinde filialele în România, ca parte a unui plan de restructurare convenit de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei cu autoritățile Uniunii Europene, relatează ekathimerini.com.

Fondul de Stabilitate Financiară  este cel de-al treilea cel mai mare creditor al Greciei. Vânzarea va pune capăt ambițiilor de zece ani ale Eurobank și ale altor creditori greci de a se extinde în străinătate după ce criza datoriilor din țară i-a forțat să se retragă.

Eurobank, care are operațiuni în România, Bulgaria, Serbia și Cipru, trebuie să-și micșoreze activele non-grecești până la 8,7 miliarde de euro anul viitor, de la aproximativ 11,2 miliarde în prezent, pe baza angajamentelor convenite cu autoritățile europene din domeniul concurenței.

Potrivit băncii, vânzarea potențială va include unitățile românești Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN. "Detalii privind negocierile vor fi publicate după finalizarea măsurilor necesare şi obţinerea avizelor. Finalizarea negocierilor este aşteptată la sfârşitul lunii octombrie", a transmis Eurobank.

Consilierii Eurobank pentru vânzarea filialelor sunt HSBC și Mediobanca.

Bancpost, deținut în totalitate, are un total de active de aproximativ 3,1 miliarde de euro și o rețea de 148 de sucursale, cu 2,255 de angajaţi.

"Suntem în discuții cu Banca Transilvania în vederea vânzării totale sau parțiale", a declarat un oficial al Eurobank pentru Reuters, sub protecţia anonimatului.

Eurobank, deținută de fondul de salvare bancară din Grecia, în proporție de 2,4%, a încheiat anul trecut vânzarea unității sale ucrainene Universal Bank, în conformitate cu un plan de restructurare convenit cu Comisia Europeană.

"Vânzarea ne va încheia cu siguranță angajamentele noastre față de DG Concurență al UE, în contextul planului nostru de restructurare", a declarat oficialul.

Pe baza planului strategic al Eurobank, creditorul intenționează să își mențină operațiunile pe alte piețe străine, cum ar fi Bulgaria și Cipru. "Scopul nostru este de a ne întări și de a ne extinde prezența acolo", a spus oficialul.

"Avem ocazia să facem acest lucru, deoarece angajamentul nostru față de autoritățile europene din domeniul concurenței a fost acela de a reduce expunerea noastră externă sub un anumit nivel. Vânzarea în România ne va aduce sub acest nivel".

Băncile grecești şi-au redus expunerea externă prin divizarea activelor și a filialelor străine pentru a se concentra asupra serviciilor bancare la domiciliu, cu încasări care sporeau ratele de capital și lichiditatea.

Banca Națională Peer (NBG) a convenit luna trecută să vândă operațiunile sârbe deținute integral - Vojvodjanska Banka, NBG Leasing și un portofoliu de împrumuturi corporative cu risc de risc - către OTP Serbia, o filială a OTP Bank din Ungaria.

În luna iulie, BNG a acceptat de asemenea vânzarea unității sale românești Banca Românească către OTP Bank.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră