A plecat dintre noi regina șahului, Elisabeta Polihroniade

23 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
A plecat dintre noi regina șahului, Elisabeta Polihroniade

Anunțul a fost făcut de Marius Marinescu.
"Ne-a părăsit sâmbătă, la ora 17:45, doamna Elisabeta Polihroniade, la vârsta de 80 de ani, în urma unei suferințe îndelungate. Doamna Elisabeta Polihroniade a fost unul dintre marii șahiști ai lumii, mare maestru internațional și campioană națională pentru o mare perioadă de timp. Elisabeta Polihroniade mi-a fost o bună prietenă. A fost o mare iubitoare de animale, de frumos, de oameni, de tot ce înseamnă viață. Membră de onoare a Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului, Elisabeta Polihroniade, în acțiuni civice, a avut un rol însemnat pentru protecția mediului și apărarea drepturilor animalelor. Trupul neînsuflețit al regretatei Elisabeta Polihroniade va fi depus marți la Biserica Domnița Bălașa din București. Înmormântarea va avea loc la Mănăstirea Cernica. Mă leagă de doamna Elisabeta Polihroniade iubirea față de animale și de șah. Dumnezeu să o odihnească în pace. Condoleanțe familiei și prietenilor", a spus Marius Marinescu.

Elisabeta Polihroniade a cucerit nouă medalii olimpice, a fost de șapte ori campioană națională și a militat pentru promovarea sportului minții. 

Elisabeta Polihroniade s-a născut la 24 aprilie 1935, la București. A devenit maestru internațional în 1960, iar din 1982 era mare maestru internațional. A fost campioană națională a României de șapte ori, în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 și 1977.

„Regina șahului” a editat mai multe cărți și a realizat timp de aproape patru decenii o emisiune de televiziune. Din 1986 era arbitru internațional, iar Federația Mondială de Şah o plasa la un ELO de 2195.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră