Elevii, întrebaţi la şcoală dacă fac parte din familii normale sau...

13 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Elevii, întrebaţi la şcoală dacă fac parte din familii normale sau...

Asociaţia Profesorilor din România a postat pe site-ul propriu un model de fişă psihopedagogică care ar trebui completat doar pentru elevii care au fost implicaţi în acte de violenţă.

Printre rubricile, cu mai multe opţiuni de răspuns, care trebuie completate, se numără şi cea privind tipul de familie. La acest punct, sunt prezentate următoarele opţiuni: normală, tata ( mama) decedat, părinţii despărţiţi, uniune consensuală, părinţi vitregi (unul sau amândoi) şi alte situaţii (care anume).

Iniţial, în formularul distribuit pe Facebook de platforma pentru drepturi şi libertăţi Respect, opţiunile erau: familie - normală, monoparentală, crescut de către..., cu părinte vitreg, instituţionalizat, familie adoptivă.

Formularul iniţial a stârnit critici şi acuzaţii de discriminare şi abuz emoţional. "Cu pași mici, precum acest formular de înscriere la școală, în care apare distincția între "familii normale" și restul familiilor. Acest formular, distribuit într-o școală din România, reprezintă o asumare instituțională a stereotipurilor legate de familie și un mod de cultivare a lor, în detrimentul copiilor.

Etichetarea negativă a copiilor în legătură cu familia lor - oricare și oricum ar fi ea - este una din sursele principale de abuz emoțional la adresa lor, cu efecte asupra dezvoltării stimei de sine și a echilibrului interior", scrie pe pagina de Facebook a Respect.

"O greșeală impardonabilă a statului român la care sunt chemați elevii să răspundă și care sunt luate direct pe piept de către părinți: sunt din familii normale sau...(anormale)? Asta este întrebarea! Câtă lipsă de civilitate!? Câtă lipsă de respect!? Câte stereotipuri inoculate piticilor de mici!?", scrie şi  fostul deputat Andreea Paul pe pagina sa de Facebook.

Conform APR, fişa "are valoare numai în contextul acţiunilor având drept scop prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar. Datele din aceasta fişă sunt strict confidenţiale, iar fişa va fi completată şi păstrată de către consilierul psihopedagog din unitatea de învăţământ". Documentul a fost postat pe site-ul APR în decembrie 2012.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră