Elev român, câștigătorul marelui premiu al unui concurs organizat de NASA

15 Mar 2018
Elev român, câștigătorul marelui premiu al unui concurs organizat de NASA Galerie foto (2)

Proiectul conceput de Tudor Coman, elev în clasa a VIII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, referitor la crearea unei colonii spațiale în care ar urma să locuiască 10.000 de persoane a fost recompensat de NASA cu premiul întâi.

"Tharros", numele proiectului elevului român, a oferit cele mai cuprinzătoare informații referitoare la planul coloniei spațiale, referitoare la protecția împotriva radiațiilor, resurse minerale spațiale, surse de energie în spațiu, sisteme de susținere a vieții, Tudor realizând chiar și un model tridimensional al bazei pe care și-a imaginat-o.

"Oamenii au avut întotdeauna dorinţa de a explora mai mult decât ceea ce a fost descoperit. Acest lucru a ajutat la dezvoltarea de noi tehnologii şi la aflarea mai multor lucruri despre lumea înconjurătoare. Unul dintre motivele pentru a construi o colonie în spaţiu este acela că toate cunoştinţele dobândite prin construcţia acestei colonii i-ar putea face pe oameni să înţeleagă mai bine spaţiu“, afirmă Tudor Coman în proiectul său. 

La aceeaşi categorie, individual, premiul doi a fost câştigat tot de un elev român -  Eliza Constantinescu, care studiază în clasa a VII-a tot la Liceul Internaţional de Informatică.

“Lizartis”, proiectul Elizei Constantinescu a avut în vedere realizarea unei colonii orbitale în Pământului.

"Umanitatea se extinde în ultima perioadă de timp. Oamenii vor avea nevoie de noi terenuri, spre care să se îndrepte şi să se dezvolte. O aşezare în spaţiu ar fi mult mai avantajoasă, decât să se distrugă încet biosfera Pământului. Omenirea a avut întotdeauna tendinţa să se extindă, aşa că de ce nu pentru a merge la nivelul următor şi să încerce să se extindă în spaţiu?", arată Eliza Constantinescu în proiect. 

În acest an au fost înscrise în concurs 1.500 de proiecte, trimise de la aproximativ 6.000 de elevi din întreaga lume, inclusiv India, Statele Unite ale Americii, România, Brazilia, Canada, Taiwan, Columbia, Pakistan, Japonia, Rusia, Thailanda, Turcia şi China. 

Alături de Tudor Coman şi Eliza Constantinescu de la ICHB, au mai participat la această competiţie şi elevi de la alte şcoli din România, care au obţinut rezultate foarte bune. Echipa "Floare de colţ", din Constanţa a obţinut locul întai la clasa a X-a, iar echipa "Newt" din Braşov a câştigat premiul întâi la clasa a VII-a. 

Organizat de  NASA Ames Research Center, San Jose State University şi Societatea Spaţială Naţională (NSS), concursul a debutat în 1994, fiind destinat elevilor de până la clasa a XII-a (18 ani), din toată lumea. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră