Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute

28 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată marţi, de instanţa supremă, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată. Ea a fost achitată pentru acuzaţia de tentativă de folosire de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Magistraţii au mai dispus ca Elena Udrea să plătească suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autorittatea Naţională pentru Turism şi pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, să plătească către Ministerul Finanţelor 737.507 lei despăgubiri civile, plus dobânzi şi penalizări.

În acest dosar au mai fost condamnaţi: Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box - 5 ani cu executare; Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investiţii  - 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită; Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea -1 an şi 6 luni cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită, Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea - 3 ani cu executare, Dragoş Botoroagă, om de afaceri - 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale- 4 ani cu suspendare. Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat.

Nici în cazul lor decizia nu este definitivă. Sentinţa poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

La ultimul termen, din 1 martie, procurorul de ședință a cerut pedepse cu executare spre maximum și în limitele prevăzute de lege pentru Elena Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu și Ștefan Lungu. În schimb, pentru Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Marius Botoroagă, procurorii au cerut pedepse cu executare, dar reduse cu o treime, după ce aceștia și-au recunoscut vinovăția, conform agerpres.ro.

Udrea a spus, la ieșirea din sala de judecată, că nu a avut nicio ezitare în declarații de când a început această "nebunie".

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Udrea a stat în arest preventiv în perioada 25 februarie — 7 mai 2015, după care a fost plasată în arest la domiciliu până la 16 iunie 2015.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră