E-coli patogen, depistat pozitiv la șapte dintre angajații fabricii din Brădet

15 Mar 2016 | scris de Cristi Semeghin
E-coli patogen, depistat pozitiv la șapte dintre angajații fabricii din Brădet

Rezultatul final al analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino au indicat faptul că tulpinile de E-coli recoltate de la copiii cu sindrom hemolitic uremic nu sunt identice cu cele din brânza produsă la Brădet. 

Cu toate acestea, în analizele recoltate de la șapte angajați ai fabricii de lactate a fost depistată forma patogenă a E-coli, în trei cazuri fiind prezente ambele gene vtx care produce apariția sindromului hemolitic uremic. Rezultatele au fost transmise de Direcția de Sănătate Publică Prefecturii Argeș încă din 11 martie 2016, informează sursa citată.

De asemenea, probe de E-coli patogen au fost identificate și în probele recoltate de la doi angajați ai unui furnizor al fabricii din Brădet, dar care nu aveau contact direct cu animalele sau cu laptele acestora.

Direcția de Sănătate Publică Argeș este de părere că personalul fabricii din Brădet nu ar fi respectat regulile de igienă individuală pe care le presupune activitatea lor. recomandând ca reîncadrarea acestuia să se producă doar în urma obținerii unui aviz medical.

Mircea Badea, patronul fabricii de lactate din Brădet, a declarat pentru ziare.com că nicio persoană din cele evidențiate de analizele Institutului Cantacuzino ca purtătoare de E-coli patogen nu lucrează în sectorul de brânzeturi și că aceste verificări ale personalului au fost solicitate chiar de societate. De asemenea, patronul Brădet este de părere. având în vedere gradul de răspândire al E-coli că analizele au putut fi contaminate chiar și de către cei care le-au efectuat. El mai precizează că legislația în vigoare nu specifică o certificare medicală obligatorie a faptului ca personalului angajat în unitățile alimentare să nu fie contaminat cu E-coli.

E-coli este o bacterie prezentă în tubul digestiv al majorității oamenilor, dar într-o formă nepatogenă. Gradul de patogenitate diferă în funcție de persoana afectată, de locul și de tipul de agresivitate al tulpinii respective. Unele persoane sunt doar purtătoare, neîmbolnăvindu-se, dar putând transmite infecția, mai ales în cazul în care purtătorul are lacune de igienă.

Din acest motiv este necesară o atentă monitorizare a personalului din spitale, comunități restrânse de persoane vârstnice sau copii de vârstă mică, pentru că în aceste medii se poate transmite mai ușor, fiind necesară implementarea unor măsuri stricte de respectare a igienei personale și un control periodic.În privința contaminării cu E-coli s-a creat o breșă importantă în legislație, prin eliminarea, din lista analizelor obligatorii la angajare determinarea prezenței E-coli în materiile fecale. Conform HG 1169/2011, se face examen copro-bacteriologic al personalului doar o dată pe an, fiind testate obligatoriu doar salmonella si shigella, E-coli fiind testat doar la recomandarea medicului de medicina muncii, daca acesta considera necesar. În plus, legislația nu obliga ca persoana depistată cu E-coli patogen să fie scoasă din producție, acesta fiind doar o recomandare.

Surse medicale citate de ziare.com au declarat că este imposibil de concluzionat că există o legătură directă între personalul contaminat cu E-coli patogen și moartea copiilor, dar că se poate spune că personalul respectiv prezintă risc pentru sănătatea consumatorilor.

După o astfel de tragedie, privind în ansamblu, nu poți să nu te îngrijorezi cu privire la calitatea produselor alimentare comercializate în țara în care aproape totul "merge și așa", indiferent de câte reguli și regulamente am putea scrie, el ar putea rămâne doar pe hârtie.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră