După anularea întâlnirii de la Bruxelles, şeful NATO l-a sunat pe Meleşcanu

12 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
După anularea întâlnirii de la Bruxelles, şeful NATO l-a sunat pe Meleşcanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a discutat duminică la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Discuţia a avut loc la iniţiativa  şefului NATO, care, în urmă cu o săptămână, a anulat o întâlnire programată la Bruxelles cu ministrul român de Externe.

Stoltenberg şi Meleşcanuau discutat despre măsurile de consolidare a apărării şi descurajării aliate în zona Mării Negre. Conform MAE, Teodor Meleşcanu a evocat angajamentul ferm al României pentru o relaţie transatlantică puternică, precum şi pentru îndeplinirea obligaţiilor care decurg din statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv pe linia alocării resurselor necesare apărării.

De asemenea, Meleşcanu a salutat declararea, la Varşovia, a capacităţii operaţionale iniţiale a sistemului NATO de apărare antirachetă, prin integrarea facilităţii de la Deveselu, şi a fost evidenţiată importanţa continuării acestui proces, în vederea operaţionalizării depline a sistemului NATO.

"La rândul său, secretarul general al NATO a adresat mulţumiri pentru contribuţia de substanţă a României la operaţiile şi misiunile aliate, în special în Afganistan. Totodată, înaltul oficial NATO a exprimat aprecierea faţă de angajamentul României de a aloca, anual, 2% din PIB pentru apărare, ceea ce confirmă, o dată în plus, determinarea fermă a României de a-şi respecta obligaţiile în calitate de stat membru NATO", precizează MAE.

Luni, întâlnirea de la Bruxelles a ministrului de externe cu secretarul general al NATO  a fost amânată, fără a preciza care sunt motivele. Anunţul a fost făcut printr-un comunicat de presă al Alianţei, precizându-se, totodată, că va fi stabilită în timp util o nouă dată pentru întâlnirea celor doi oficiali,

Un anunţ similar a fost facut şi în cazul întâlnirii dintre secretarul general al NATO şi şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră