După Alina Bica, şi Elena Udrea scapă de închisoare

20 Dec 2018 | scris de M.C.
După Alina Bica, şi Elena Udrea scapă de închisoare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) suspendă executarea pedepsei în cazul Elenei Udrea, în dosarul "Gala Bute", în care a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu.

Udrea se află în detenţie în Costa Rica din 3 octombrie, pe numele ei fiind formulată o cerere de extrădare. Ea a depus însă şi o solicitare pentru obţinerea statutului de refugiat politic, aşteptând o decizie a autorităţilor din Costa Rica.

Şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, condamnat în acelaşi dosar, a fost pus în libertate.

De asemenea, Instanţa supremă a decis suspendarea pedepsei şi eliberarea din penitenciar a lui Tudor Breazu, condamnat tot în dosarul "Gala Bute la 3 ani de închisoare". 

O decizie similară a fost luată şi în cazul fostei şefe DIICOT Alina Bica, aflată şi ea în detenţie în Costa Rica.

Deciziile instanţelor sunt consecinţa hotărârii CCR prin care constituirea completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă a fost declarată nelegală.

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea şi fosta şefă DIICOT Alina Bica au fost reţinute, în 3 octombrie, de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica. Ulterior, Elena Udrea şi Alina Bica au fost arestate preventiv pentru două luni. Ulterior, arestul acestora a fost prelungit.

Dan Şova, Rudel Obreja şi Constantin Niţă au fost puşi în libertate, miercuri noaptea, prin decizia completului Penal 2 al ICCJ, contestaţiile în anulare formulate de aceştia după decizia CCR privind completurile de 5 judecători, având termen în 21 ianuarie.

Fostul senator PSD Dan Şova a declarat, la ieşirea din detenţie, că exact judecătorul care a făcut diferenţa în cazul condamnării sale este cel care nu ar fi trebuit să fie în complet, referindu-se la constituirea ilegală a completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă.

La rândul său, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, condamnat în dosarul "Gala Bute", a declarat, la ieşirea din închisoare, că ceea ce s-a întâmplat la completurile de 5 judecători este "o imensă ticăloşie".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră