DOSARUL „ERATA“. Augustin Zegrean, audiat de procurori. Ce a declarat preşedintele Curţii Constituţionale

17 Iun 2015
DOSARUL „ERATA“. Augustin Zegrean, audiat de procurori. Ce a declarat preşedintele Curţii Constituţionale
 Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale s-a prezentat în cursul acestei dimineţi la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat în dosarul „Erata“, care vizează referendumul de demitere din 2012 al fostului preşedinte Traian Băsescu. „Întodeauna am emoții. Sunt un tip emotiv", a spus Zegrean înaintea audierii. „Curtea Constituțională a redactat erata. Cu ce să mă simt vinovat? Am luat o decizie. Repet, rezultatul votului nu l-am stabilit noi. Am primit de la Biroul Electoral Central procesul verbal privind rezultatul votării, 8 milionae și ceva de cetățeni, 46,24% din numărul cetățenilor înscriși pe listele electorale“, precizează președintele CCR. Zegrean subliniază că „nu e prima plângere, au fost o mulțime, au fost mai multe dosare pentru care s-a dat NUP. Nu e justificată redeschiderea dosarului. Nu putem fi trași la răspundere juridică, penală în exercitarea mandatului".


Ce investighează procurorii

În dosarul "Erata" au fost audiați până acum Acsinte Gaspar, Aspazia Cojocaru, Horațius Dumbravă (membru al CSM), Toni Neacșu (fost judecător CSM) și judecătorul constituțional Tudorel Toader. Procurorii Parchetului General au redeschis un dosar în care investighează modul în care judecătorii Curții Constituționale au emis în anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu. Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotărâre cu privire la organizarea referendumului, însă au constatat că din acea hotărâre lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-și exprime opțiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012.
După publicarea hotărârii, a fost adăugată o erată prin care se menționa faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, și anume, peste 18 milioane de români. Procurorii au deschis dosarul referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui țării din acel momnet, Traian Băsescu, în care șase din cei nouă judecători sunt anchetați. Zegrean se află printre judecătorii care au semnat erata și au invalidat referendumul.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră