Fă donaţia, ia-ţi donaţia! Joaca Guvernului de-a Cuminţenia Pământului

29 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Fă donaţia, ia-ţi donaţia! Joaca Guvernului de-a Cuminţenia Pământului

La campania de subscripție publică au participat peste 100.000 de donatori şi s-au strâns peste 1 milion de Euro. Sumă insuficientă pentru acoperirea diferenței de preț, de 6 milioane de euro din totalul celor 11 milioane, cerute de proprietari pentru Cuminţenia Pământului, în condiţiile în care Guvernul urma să aloce de la buget 5 milioane de euro.

Ca urmare, donatorii îşi pot primi banii înapoi anul viitor. Condiţiile de restituire a donaţiilor ar urma să se regăsescă în Legea de aprobare a OUG 10/2016, prin amendamentele transmise de Guvern Camerei Deputaţilor. Astfel, condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor donate se stabilesc prin hotărâre de Guvern până cel târziu la 30 iunie 2017. Sumele donate trebuie restituite efectiv până cel târziu la 31 decembrie 2017. Donatorii îşi pot recupera banii pe baza unei solicitări scrise, adresate Ministerului Culturii, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Până atunci însă, Guvernul trebuie să ia o decizie privind cumpărarea sculpturii, deoarece termenul limită, convenit cu proprietarii operei, pentru încheierea contractului de vânzare cumpărare este 20 decembrie 2016.

Ministrul Finanţelor Anca Dragu declara miercuri că la ultima rectificare bugetară, Guvernul nu a alocat bani  pentru cumpărarea sculpturii Cuminţenia Pământului deoarece nu există baza legală pentru acest lucru. Pentru a avea bază legală, deputaţii trebuie să adopte până la 20 decembrie Legea de aprobare OUG 10/2016, cu tot cu amendamentele propuse de Guvern.

E puţin probabil că deputaţii se vor mobiliza, având în vedere perioada pre şi postelectorală. În aceste condiţii, până la adoptarea legii, îşi produce efectele OUG 10/2016 care prevede că "în situaţia în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil prevăzut la art. 1, sumele colectate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă se restituie donatorilor. Termenele, condiţiile şi procedura pentru restituirea donaţiiilor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2016".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră