Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, și omul de afaceri Rus Beneamin, reținuți pentru 24 de ore. Legătura cazului cu Dan Șova

02 Iun 2015
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, și omul de afaceri Rus Beneamin, reținuți pentru 24 de ore. Legătura cazului cu Dan Șova
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 02 iunie 2015, a inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, se arată într-un comunicat DNA.

Reținerea s-a făcut cu privire la săvârşirea infracțiunilor de spălare a banilor, în formă continuată (4 infracţiuni); abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial; luare de mită şi trafic de influență, în formă continuată.

Totodată, DNA anunță că a fost reținut și inculpatul Rus Beneamin, administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, în formă continuată (2 infracţiuni) și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Procurorii au documentat grupul infracțional din care făceau parte vicepreședintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, Beneamin Rus, patronul Selina Oradea dar și afaceristul Alexandru Mudura, fostul patron al Lotus Center, primul mall din Oradea.

Mudura, om de afaceri care a adus pe piața din România produsele Ferrero, printre care și celebrele Ouă Kinder, a murit anul trecut, la varsta de 75 de ani. Mudura a fost în fiecare an printre oamenii de afaceri din topurile celor mai bogați români.

Beneamin Rus, patronul Selina, a fost acuzat de Dan Șova, în perioada în care senatorul PSD a fost ministru al Transporturilor, în 2013, că ar fi încercat să îl mituiască pe ministru atunci când se aflau în avion, cu o delegație. Din delegație făcea parte și directorul firmei lui Beneamin Rus, care ar fi vrut ca Selina să câștige cursa pentru câștigarea celei mai controversate licitații de construcție a unui tronson de autostradă de pe Coridorul IV Paneuropean din ultimii doi ani, lotul 2 din Timișoara-Lugoj. Beneamin Rus a negat atunci încercarea de mituire a ministrului Transporturilor, dar Șova a făcut plângere penală la DNA.

Anchetatorii DNA au stabilit că din 2002-2003 și până acum, vicepreședintele CJ Bihor, Alexandru Kiss i-a ajutat pe cei doi afaceriști, Rus și Mudura să câștige direct cu firmele lor sau prin intermediari o serie de contracte cu statul. Mecanismul financiar complex, creat de aceștia, a dus la sume de zeci și sute de milioane de euro spălate prin offshore-uri din Marea Britanie. Este vorba de diferite contracte acordate de Kiss, ca vicepreședinte dar și ca președinte al CJ Bihor - vânzare de terenuri, ecologizarea gropii de gunoi, cumpărare de utilaje, furnizare de cărbune energetic. Practic, niciun contract cu instituția condusă de Kiss nu "trecea" de grupul afaceriștilor, care își însușeau astfel banii spălați prin firme.

Iată un fragment din comunicatul DNA:

”În perioada 2004 – mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, prevalându-se de influența avută asupra funcţionarilor din cadrul societății comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, împreună cu inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo și cu suspectul Mudura Alexandru, în mod repetat, au pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 3.210.472.21 euro, promițând că-i vor determina pe funcționarii susmenționați să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui.

Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan şi au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo”.

 

Alexandru Kiss și Beneamin Rus vor fi prezentați magistraților de la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii DNA au precizat că ancheta cuprinde și alte persoane, care vor fi chemate la audieri.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră