DNA intră la Metrorex

28 Apr 2015
DNA intră la Metrorex
Trei membri ai comisiei de licitaţie din Metrorex sunt cercetaţi penal de DNA în legătură cu licitaţia de atribuire a acordului-cadru privind achiziţia trenurilor de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, de către Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao.

Potrivit unui răspuns oficial al DNA, la solicitarea MEDIAFAX, procurorii anticorupţie fac verificări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Ancheta DNA îi vizează pe Valeriu Picu, Gabriel-Constantin Sburlan şi Mihai-Marian Andronescu, membri ai comisiei de licitaţie din cadrul Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex SA.

De asemenea, procurorii îl anchetează şi pe Ovidiu Băncescu, reprezentant al Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. El este suspectat de complicitate la abuz în serviciu, instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi dare de mită.

Licitaţia cu o valoare estimată de aproximativ 440 milioane euro, cu TVA, vizează achiziţia a minim 43 şi maxim 51 de trenuri pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, cu 258, respectiv 306 vagoane, printr-un acord-cadru cu până la patru contracte subsecvente.

Pentru acest contract, Metrorex a primit la 15 octombrie oferte din partea Astra Vagoane Călători (1,14 miliarde lei), Alstom Transport (322,2 milioane euro), CAF (309,3 milioane euro), CSR din China (272,3 milioane euro) şi Pesa din Polonia (1,5 miliarde lei). Sumele nu includ TVA.

Presa a relatat în martie că procurorii DNA au făcut percheziţii la Metrorex, fiind suspectate fapte de corupţie în cazul licitaţiei pentru cumpărarea trenurilor. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră